Recensies Bewaar

Vernieuwde Willemsstraat toont geschiedenis van armoedige Jordaan (*****)

Vernieuwde Willemsstraat toont geschiedenis van armoedige Jordaan (*****)
© Joris van Gennip

Bij de recente opknapbeurt van de Willemsstraat is een manier gevonden om iets van de oude cultuur te laten zien.

Zichtbare historie

Ons oordeel: ★★★★★
Waar: Willemsstraat, Jordaan

De Jordaan was vroeger een wijk met armoedige, ongezonde woningen. De huizen direct aan de straat waren al weinig luxe, maar erachter stond nog een rij huizen: forten in de volksmond. Lucht en licht hadden er amper toegang, stromend water was een ongekende luxe. Nu ruikt het naar verse koffie en bagels, vroeger naar de ouderwetse poepdoos.

De meeste forten lagen aan smalle paden, of gangen. Zowel de paden als de forten zijn verdwenen. Op voorstel van Mieke Krijger van het Jordaanmuseum, is bij de recente opknapbeurt van de Willemsstraat een manier gevonden om iets van de oude cultuur te laten zien. De stoep, die keurig is bestraat met rode klinkers, heeft zes verschillende paden met elk een eigen steensoort: geel, rood, blauwgrijs, handgemaakt en oneffen.

De paden verwijzen naar de gangen van weleer, met namen als de Schiemakers Gang, de Kaas en Brood Gang, de Lobbetjes, de Lange Siewersgang en 't Klooster. Elke gang heeft een eigen tegel met informatie. Op de gevel van nr 22 hangt een bord met feiten en plattegronden.

De straat is mooi geworden. De strepen voor de fietsvakken zijn niet slordig op de stoep geverfd, maar met stroken natuursteen gemarkeerd. Het is jammer dat sommigen hun fiets op de gangen zetten. Kennelijk zien zij het cultuurgoed aan voor ludieke parkeerplekken. De nieuwe bomen, Japanse notenbomen, zijn nog kaal en iel en laten weinig zien van de sierlijke elegantie die ze op oudere leeftijd krijgen.