Kunst & Media Bewaar

The Afghan Whigs zijn terug, dankzij de gruizige stem van Greg Dulli (****)

Het is vooral Dulli die imponeert met zijn stem, die zich verrassend genoeg ook leent voor breekbare soul.
Het is vooral Dulli die imponeert met zijn stem, die zich verrassend genoeg ook leent voor breekbare soul. © EPA

In 2001 wilde frontman Greg Dulli nog de stekker trekken uit The Afghan Whigs, maar begin dit jaar kwam er toch een nieuwe plaat. En dan bljikt dat de rek er nog lang niet uit is.

Afghan Wigs

Ons oordeel: ★★★★☆
Gehoord: 14 juli
Waar: Paradiso

The Afghan Whigs sluiten zich aan bij de artiesten die zich afkeren van de zee aan mobiele telefoontjes bij concerten. Niet zo streng als Prince, waar je er zonder pardon wordt uitgeknikkerd, maar een vriendelijk verzoek: 'liever geen telefoons'. En wonderbaarlijk, het aantal oplichtende schermpjes blijft beperkt.

In 2001 kondigde de band uit Cincinatti, Ohio, nog groots aan te stoppen. De gitaarband liftte mee op de grungegolf in de jaren negentig, maar onderscheidde zich door soul- en r&b invloeden en stemmige arrangementen. Erg veel succes bracht hun dat niet. Na vier albums vond frontman Greg Dulli dat de rek eruit was. Hij concentreerde zich op zijn ingetogener project 'The Twilight Singers' en op samenwerking met onder anderen Mark Lanegan van The Screaming Trees als The Gutter Twins.

Begin dit jaar kwam er dan toch een nieuwe plaat: 'Do to the beast'. Onmiskenbaar Whigs, de zware gitaarmuren die worden afgewisseld met lichtere viool- en pianomelodieën, maar zonder gitarist Rick McCollum, die het wegens 'persoonlijke problemen' af liet weten. Zijn afwezigheid valt niet op: de muur van geluid blijft overeind als de Whigs aftrappen met stevige nieuwe nummers 'Parked Outside' en 'Matamoros'.

Ongenaakbaar denderen ze voort met oude favorieten als 'Debonair' en 'Somethin' Hot' (met gastoptreden van Rude Boy). De Whigs zijn op stoom.

Het is vooral Dulli die imponeert met zijn gruizige schreeuwstem, die gemaakt lijkt om smartelijk mee te grunten, maar ook breekbare soul zingt. Bijna eng, zoals hij indringende I love you's op het publiek afvuurt.