Kunst & Media Bewaar

Stadsgezichten: Muziekmakerscentrum muzyQ

Stadsgezichten: Muziekmakerscentrum muzyQ
© UNKNOWN

Oorspronkelijk had muzyQ de finale moeten vormen van de herontwikkeling van het voormalig Oostergasterrein, de Oostpoort. De crisis sloeg echter toe, waardoor een groot aantal projecten stil kwam te liggen. Daarom behoorde het muziekmakerscentrum niet tot een van de laatste, maar tot een van de eerste projecten die werden afgerond. Het is voorlopig dan ook nog een beetje zoeken tussen de afzethekken en heistellingen, maar muzyQ is er.

Inspiratiebron voor muzyQ was en is de muzikant. Het onderkomen is dan ook letterlijk gemaakt om de beste ruimtes voor muzikanten te creëren. Het solide gebouw heeft zowel van binnen als van buiten een industriële uitstraling, waardoor de aanduiding 'muziekfabriek' niet misstaat. Binnen zijn onder meer oefenruimtes, kantoren en een grote zaal te vinden. Deze zaal, in het hart van het gebouw, kan dienstdoen als zowel oefenruimte als evenementenzaal.

Het ontwerp van Paul Verhey/Jo Janssen Architecten staat in het teken van drie elementen: logistiek, duurzaamheid en akoestiek. Om de juiste akoestiek te waarborgen, wordt er in muzyQ gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde panelen die het geluid absorberen. In de studio's voor (semi-) akoestische muziek wordt de muziek door de ruimte zelf gedragen, wat tot uiting komt in hoge plafonds en relatief weinig panelen. In de studioís voor versterkte muziek hangen meer panelen aan de wand, om de ruimte iets 'droger' te laten klinken.

De in totaal 74 oefenruimtes zijn opgebouwd volgens een doos-in-doosprincipe. Alle ruimtes zijn losgekoppeld van de buitenconstructie, waardoor contactgeluid uitgeschakeld wordt. Voor optimale isolatie is verder gekozen voor dikke wanden, bestaande uit gipsplaat, minerale wol en kalkzandsteen. De studio's voor versterkte muziek zijn bovendien in de kelder geplaatst. Sommige ruimtes zijn voorzien van spiegels aan de wanden en bieden de mogelijkheid tot volledige blindering, waardoor is muzyQ ook geschikt is voor dansers en fotografen.

Bijzonder is het feit dat muzyQ niet op subsidies draait, maar de uitkomst is van particuliere initiatieven. De initiatiefnemers vinden dan ook dat subsidies  bij kunstenaars terecht moeten te komen, en niet in vastgoed moet gaan zitten.
In de toekomst zullen het echter niet louter muzikanten zijn die door de gangen van het muziekmakerscentrum lopen. De kantoren, winkelruimtes en het restaurant zullen van muzyQ een meer publieke creatieve ruimte maken, waar muzikanten, fotografen, creatieve ondernemers en zeker ook buurtbewoners elkaar ontmoeten. (ROZEMARIJN STAM/ARCAM)

Adres: Atlantisplein 1
Architect: Paul Verhey/Jo Janssen Architecten
Opdrachtgever: Stichting Oreos Studio Oplevering: 2009In de expositie Music, Space & Architecture wordt dieper ingegaan op de relatie tussen muziek en architectuur. De opening is donderdag 23 september bij ARCAM. Voor meer informatie over de expositie, zie www.arcam.nl.