Amsterdam Bewaar

PvdA pleegt coup in Haarlem

PvdA pleegt coup in Haarlem
© ANP

Het is de nachtmerrie van D66 in Amsterdam: na de zege bij de gemeenteraadsverkiezingen buitenspel komen te staan bij de onderhandelingen over een nieuw college. In Haarlem en Breda is dat nu het geval.

 
In de hoofdstad moeten PvdA, SP en GroenLinks eenmansfracties lokken

In beide steden wilde D66 als grote winnaar een coalitie aangaan met in elk geval de VVD. Een door linkse partijen gedomineerde gelegenheidscoalitie heeft daar een stokje voor gestoken en de regie in de collegeonderhandelingen overgenomen. D66 zit nu in de wachtkamer. Ook in Amsterdam trekt D66 vooralsnog op met de VVD. GroenLinks en PvdA houden aan elkaar vast, met een patstelling tot gevolg.

'In Amsterdam speelt ongeveer hetzelfde,' zei de Haarlemse D66-fractievoorzitter Maaike Pippel vorige week, nadat ze tot haar eigen verbijstering het initiatief was kwijtgeraakt in de collegeonderhandelingen. Pippel wilde in alle rust met de VVD een derde partij zoeken. Achter haar rug om smeedde de PvdA een pact met alle andere raadsfracties, die samen 21 van de 35 raadszetels hebben. PvdA-fractievoorzitter Jeroen Fritz leidt nu de collegebesprekingen. Hij wil geen coalitie met én D66 én VVD. Dat is hem te rechts. Van de weeromstuit wil Pippel niet meer haar voorkeur voor de VVD herhalen: 'Het gaat er nu om dat Haarlem een stabiel bestuur krijgt.'

Onwaarschijnlijk
In Breda schreven D66 en VVD als de grootste partijen op voorstel van informateur en bestuurskundige Paul Frissen vorige week een programma op hoofdlijnen. De bedoeling was er één of twee coalitiepartners bij te zoeken. Maar de rest van de gemeenteraad heeft de coalitiebesprekingen gekaapt. Van de vijf partijen die nu de regie hebben, heeft de SP als enige zetels gewonnen op 19 maart.

Het is een scenario dat onwaarschijnlijk is in Amsterdam, waar D66 en VVD samen 20 van de 45 raadszetels hebben. Maar uitgesloten is het niet. PvdA, GroenLinks en SP zijn gezamenlijk goed voor 22 zetels. Als ze het erop wagen, kunnen ze steun zoeken bij de drie eenmansfracties in de raad.