Binnenland Bewaar

Coalitie van D66, VVD en SP lijkt enige mogelijkheid

Informateur Alexander Rinnooy Kan is verrast door de uitgesproken voorkeuren van PvdA en GroenLinks.
Informateur Alexander Rinnooy Kan is verrast door de uitgesproken voorkeuren van PvdA en GroenLinks. © ANP

Een coalitie van D66, VVD en de SP is na een halve week praten vooralsnog de enige mogelijkheid om een nieuw college te vormen. Dat meldt informateur Alexander Rinnooy Kan in zijn verslag over de gesprekken van de afgelopen dagen.

GroenLinks en de PvdA hebben allebei aangegeven alleen wat te voelen voor een coalitie van D66, GroenLinks en PvdA. Dat terwijl D66 de wens heeft uitgesproken tot een coalitie met als liberale partner de VVD en daarnaast een van de linkse partijen als sociale partner.

Maar PvdA en GroenLinks zien dat allebei niet zitten. De combinatie met PvdA en GroenLinks zonder de VVD ligt volgens hen meer voor de hand gezien de kleinere inhoudelijke tegenstellingen. 

Verrassend
Dat PvdA en GroenLinks elkaar vasthouden is een probleem voor D66. Het is geen geheim dat de voorkeur van D66 naar GroenLinks uitgaat als sociale partner, maar vooralsnog laat politiek leider Rutger Groot Wassink de PvdA nog niet los.

De SP staat wel open voor een samenwerking met de VVD en D66. De VVD werpt ook geen blokkades op tegen een van de sociale partijen. Dat is verrassend aangezien politiek leider Eric van der Burg tijdens de campagne nog zei dat hij niet voor zich zag samen te werken met de SP in een college.

Rinnooy Kan zegt verrast te zijn door de uitgesproken voorkeuren van GroenLinks en de PvdA. 'Zij maken twee van de drie coalities, voorgesteld door D66 onmogelijk.' De informateur stelt voor dat GroenLinks en de PvdA zich gaan herbezinnen op hun standpunt. Mocht dat echter niet leiden tot een verandering van opvattingen, dan is de combinatie van D66, VVD en SP de enige coalitievariant die verkend kan worden. 

D66 moet voortouw nemen
Uit de gesprekken is gebleken dat alle partijen vinden dat D66 niet mag ontbreken in de coalitie en dat deze partij ook het voortouw moet nemen. De meeste partijen zien een coalitie van drie partijen als het meest wenselijk. Als belangrijke thema's werden onder ander genoemd erfpacht, woningmarkt, zorg, stedelijke financien en vergroening. Meerdere partijen hebben erop gewezen dat het grote aantal nieuwe gemeenteraadsleden een risico met zich meebrengt.