Binnenland Bewaar

PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst treedt af na historische nederlaag

PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst treedt af na historische nederlaag
© Jean-Pierre Jans

De Amsterdamse PvdA-lijsttrekker en wethouder Pieter Hilhorst is vanmorgen afgetreden, na de historische verkiezingsnederlaag bij de raadsverkiezingen. Voor het eerst in haar 68-jarig bestaan is de PvdA niet de grootste van de stad.

'Als ik aanblijf, gaat de discussie over mijn positie. Dan zit ik in de weg', aldus Hilhorst. Zijn partij krijgt 10 van de 45 raadszetels, een verlies van vijf en een historisch dieptepunt. D66 boekt een monsterzege met 14 zetels, vijf meer dan ooit. 'Het gaat alle verwachtingen te boven', zei Paternotte vanochtend. 

Vannacht sprak Hilhorst van een enorme dreun voor de PvdA. Volgens ingewijden maakte hij zich toen al op voor zijn aftreden, maar haalde burgemeester en partijgenoot Eberhard van der Laan hem over er nog een nachtje over te slapen, ook omdat de PvdA in het hele land zwaar had verloren en niet alleen in Amsterdam. Naast D66 wint de SP. De socialisten verdubbelen van 3 naar 6 zetels. Het CDA gaat van 2 zetels naar 1.

Erfpacht afschaffen
D66 heeft nu het voortouw in de coalitie-onderhandelingen. Vannacht zette Paternotte de deur op een kier naar de PvdA, door tegen AT5 op te merken dat beide partijen 'passie' voor onderwijs hebben. 

Getalsmatig is een derde partij net niet nodig voor een raadsmeerderheid, maar de onervarenheid in de D66-fractie maakt een college van twee partijen onwaarschijnlijk. Met de VVD kan D66 de erfpacht afschaffen, een belangrijk thema in de campagne. In de nieuwe gemeenterraad is daar net geen meerderheid voor. Net als elders lag de opkomst in Amsterdam lager dan in 2010. Toen stemde 51,4 procent, nu 50,1.


Lees vandaag (20-3) meer in Het Parool: Het exit-interview met Pieter Hilhorst