Amsterdam Bewaar

Schimmelpennink uit PvdA gezet wegens flirt met OPA

Luud Schimmelpennink in de witkar.
Luud Schimmelpennink in de witkar. © Femke Boermans

De PvdA heeft raadslid Luud Schimmelpennink (78) uit de fractie gezet vanwege zijn aanhoudende geflirt met de nieuwe ouderenpartij OPA. Schimmelpennink wil zijn raadszetel niet opgeven en gaat tot de verkiezingen verder als éénmansfractie.

Toen gisteren bekend werd dat ouderenpartij Ouderen Politiek Actief (OPA) zondag in de Amsterdamse woning van Schimmelpennink een oprichtingsvergadering had gehouden, was de maat voor de PvdA vol. Afdelingsvoorzitter Martijn Kool en fractievoorzitter en interim-politiek leider Marjolein Moorman stelden hem voor de keuze: afstand nemen van OPA of uit de fractie verdwijnen. De oud-provo koos voor optie twee.

'Ik vind het jammer, maar dit was onvermijdelijk,' zegt Moorman. 'In onze statuten staat duidelijk dat een actief lid niet ook op de lijst van een andere partij kan staan. Ik heb Luud gevraagd expliciet en onvoorwaardelijk voor ons te kiezen. Dat kon hij niet, want hij wil voor een andere partij verder in de raad.'

Moorman zei erop te rekenen dat Schimmelpennink zijn zetel zou afstaan. 'Al onze raadsleden tekenen vooraf een formulier waarop staat dat ze er voor de PvdA zitten. Maar wettelijk kan ik hem niet vragen zijn zetel op te geven. Het is aan hem.'

Schimmelpennink, ooit pionier van de witkar, meldde gisteravond dat hij tot de verkiezingen in maart verdergaat als éénmansfractie. Deze week besluit hij wat hij doet met de verkiezingen: hij heeft het aanbod van OPA nog in overweging, maar heeft vandaag ook een gesprek met Red Amsterdam.

Lees vandaag meer in Het Parool.