Sport Bewaar

Cvitanich wijst Ajax de weg

Ajax-aanvaller Dario Cvitanich komt hard in aanraking met ADO-aanvoerder Aleksandar Rankovic. Cvitanich nam alle Ajax doelpunten voor zijn rekening. Foto ANP/Koen Suyk
Ajax-aanvaller Dario Cvitanich komt hard in aanraking met ADO-aanvoerder Aleksandar Rankovic. Cvitanich nam alle Ajax doelpunten voor zijn rekening. Foto ANP/Koen Suyk © UNKNOWN

AMSTERDAM - Onder toeziend oog van zijn illustere voorganger zette Dario Cvitanich zijn beste beentje voor. De Argentijn scoorde zondag tegen ADO Den Haag drie treffers (3-0), waarna het publiek in de Arena met een gerust hart afscheid nam van Klaas-Jan Huntelaar.

Zeven eredivisieduels heeft Cvitanich achter zijn naam, twee maal was hij invaller. In de laatste drie wedstrijden scoorde hij zes maal: twee tegen De Graafschap, één tegen NAC en nu dus drie tegen ADO.

Het waren mooie doelpunten, alle voorbereid door Luis Suárez. Bij de eerste omspeelde Cvitanich doelman Robert Zwinkels. De 2-0 prikte hij na een mooie loopactie bij de eerste paal in de verre hoek. De derde goal was een kopbal.

In zijn eerste maanden was Cvitanich vooral geblesseerd, maar dat overkomt wel meer buitenlandse voetballers in hun beginperiode bij Ajax. Kwestie van wennen. Aan de speelwijze, de trainingen, het veld en het klimaat.

De ziekenboeg zat behoorlijk vol vanaf half augustus. Toch hielden de Amsterdammers de sportieve schade beperkt, op een geweldige zeperd tegen Volendam (beker) na. Ajax overwintert in het Uefa-Cuptoernooi en staat na zeventien duels met 38 punten op een tweede plaats, drie punten achter AZ.

De dertien punten gingen verloren in de duels met Willem II (2-1), Feyenoord (2-2), Heerenveen (5-2), AZ (2-0) en FC Utrecht (1-1).

Trainer Marco van Basten is tevreden over de vorderingen van zijn selectie in de eerste maanden onder zijn bewind. ''We hebben een jonge, grillige ploeg. Wat we moeten leren is verstandig samenspelen. Ajax heeft individueel sterke voetballers, maar we moeten nog meer een ploeg worden. Dat is de essentie van de zaak.''

In zijn zoektocht naar de ideale basisformatie gebruikte Van Basten 26 spelers. De Belgen Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen kwamen als enigen in alle zeventien competitiewedstrijden binnen de lijnen. Suárez miste er twee vanwege een schorsing. Met zes gele kaarten en tien doelpunten voert de kleurrijke Uruguayaan twee tussenklassementen van de club aan.

Leonardo was tot zondag de voornaamste invaller. Negen keer hevelde Van Basten hem over van de bank naar het veld. De inbreng van de grieperige (en dus afwezige) Braziliaan werd gisteren node gemist in een tweede helft die wel wat originele impulsen kon gebruiken. Van Basten had met Siem de Jong en Evander Sno slechts aanvallende middenvelders op de bank zitten.

Kennedy Bakircioglü, Dennis Rommedahl en Javier Martina zijn door de trainer gewogen en te licht bevonden. De komst van Eljero Elia (FC Twente) is méér dan een luxe. Financieel is er best wat mogelijk. Van Basten spendeerde dertig miljoen euro aan nieuwe spelers, maar door de verkoop van Huntelaar is de handelsbalans van de huidige trainer alweer bijna in evenwicht.

Cvitanich (gekocht voor zes miljoen euro van Banfield) staat nu op zes goals, net zo veel als Huntelaar dit seizoen in tien duels scoorde. Na drie jaar staat de teller van Huntelaar op 105 doelpunten in 136 officiële wedstrijden.

Zoete woorden sprak Van Basten dan ook bij het afscheid van de spits. ''Real Madrid wacht op je, maar weet dat de deur bij Ajax altijd voor je open staat.''

Het gros van de bijna vijftigduizend toeschouwers was blijven zitten om het boegbeeld van de club uit te zwaaien. Huntelaar nam de microfoon en zei: ''Ajax is de mooiste club van Nederland, met het mooiste shirt. En na dit seizoen staan daar drie sterren op.''
Huntelaar zinspeelde daarmee op een kampioenschap van Ajax. Elke Nederlandse club mag voor tien landstitels een ster op het wedstrijdshirt dragen. Ajax werd tot dusver 29 maal kampioen van Nederland. (DICK SINTENIE)