Sport Bewaar

Huntelaar belooft Madrid goals

Nikki (vriendin Maddy), Ellie (moeder Maddy), broer Niek Huntelaar en vriendin Nienke, Boy (vader Maddy), Maddy en Klaas-Jan, moeder Maud Huntelaar, broer Jelle Huntelaar en rechts vader Dirk-Jan in het Bernabeu. Foto AP
Nikki (vriendin Maddy), Ellie (moeder Maddy), broer Niek Huntelaar en vriendin Nienke, Boy (vader Maddy), Maddy en Klaas-Jan, moeder Maud Huntelaar, broer Jelle Huntelaar en rechts vader Dirk-Jan in het Bernabeu. Foto AP © UNKNOWN

MADRID - Klaas-Jan Huntelaar belooft Real Madrid muchos goles, ofwel veel doelpunten. Of hij het ook waarmaakt zal moeten blijken. De plaatsvervanger van Ruud van Nistelrooij kreeg donderdagmiddag in het Bernabeu stadion het witte shirt met nummer 19 uitgereikt door levende legende Alfredo di Stefano.

Overdonderd door de overstelpende mediabelangstelling, het stadion en de grootheid van het Madrileense voetbalbolwerk wist de jager (El Cazador) uit Drempt, zoals hij door de Spaanse media al wordt genoemd, zijn eerste Spaanse woorden uit te brengen. ''Ik ben trots dat ik bij Real Madrid mag spelen. Iedereen bedankt. En veel goals!''

De korte maar krachtige toespraak van de ex-Ajacied werd voorafgegaan door een paar Nederlandse zinnetjes van Realvoorzitter Ramon Calderón, waarin hij de spits en zijn familie een 'prettig verblijf en veel geluk' toewenste bij Real Madrid.

Voor de presentatie zette Huntelaar zijn handtekening onder het contract tot 2013 bij de Koninklijke. Na het protocol kon Huntelaar voor het eerst het gras van het Bernabeu betreden voor de foto. Ondanks zijn enkelblessure wist hij de bal hoog te houden.

Een paar honderd fans op de tribunes juichten hem toe, maar ze waren ook naar het stadion gekomen om voorzitter Calderón uit te jouwen. ''Meer eigen voetballers en minder van buiten,'' riepen ze. Het protest was een steunbetuiging aan de een dag eerder opgestapte directeur opleiding Miguel Gonzalez. Hij vindt dat Calderón veel te weinig doet aan de opleiding van eigen spelers in Madrid.

Met Huntelaar komt het aantal Real-Nederlanders op zes: Robben, Sneijder, Drenthe, Van Nistelrooij, Van der Vaart en nu dus ook Huntelaar. 'Dat zijn meer Nederlanders dan Madrilenen' kritiseerde een sportkrant. De geluiden lijken op die bij Barcelona in de tijd van trainer Louis van Gaal die negen Nederlandse spelers naar Barça haalde.

Tegen de pers zei Huntelaar dat hij binnen twee weken genezen zal zijn van zijn enkelblessure. ''Ik heb nog een beetje pijn, maar ik hoop dat ik over twee weken weer fit ben.''

Dat zou betekenen dat Huntelaar zijn eerste wedstrijd op 4 januari tegen Villarreal kan spelen. De nieuwe spits wil de al te hoge verwachtingen van de Spaanse media wat temperen. ''Ik ben niet dezelfde soort spits als Van Nistelrooij, maar ik ga veel doelpunten maken. Ik weet ook dat ik hier nog een hoop moeten leren. Het niveau van Real Madrid is wel iets hoger dan het Nederlandse voetbal.''

Huntelaar zei veel steun te verwachten van de andere Nederlandse spelers bij de club.

De eerste dagen in de Spaanse hoofdstad was Huntelaar voortdurend in gezelschap van zijn zwangere verloofde Maddy en beider families. Samen waren ze met maar liefst elf mensen.

Donderdagmiddag werd gezamenlijk het indrukwekkende stadion bewonderd en in een minibusje maakte Klaas-Jan met zijn familie een rondrit door de Spaanse hoofdstad. Extra aandacht kreeg de Plaza de Cibeles, het centrale plein met het fontein waar Real Madrid zijn overwinningen viert met de fans.

Huntelaar is in eerste instantie door voorzitter Calderón naar Madrid gehaald om de geblesseerde Ruud van Nistelrooij te vervangen. Madrid betaalt 27 miljoen euro voor de speler, een koopje wilde de voorzitter om eigen bestwil doen geloven. Hij herinnerde eraan dat Ajax afgelopen zomer nog veerig miljoen voor Huntelaar vroeg. Calderón heeft de steun van de morrende achterban kennelijk hard nodig. (HENK VAN DEN BOOM)