Sport Bewaar

Deense spits intensief gescout door Ajax

De 23-jarige Djiby Fall (links), een 1.86 meter lange, kopsterke aanvaller, is intensief gevolgd door scouts van Ajax. Hij werd onlangs uitgeroepen tot beste speler van de Deense competitie. Foto EPA/Kerim Okten
De 23-jarige Djiby Fall (links), een 1.86 meter lange, kopsterke aanvaller, is intensief gevolgd door scouts van Ajax. Hij werd onlangs uitgeroepen tot beste speler van de Deense competitie. Foto EPA/Kerim Okten © UNKNOWN

AMSTERDAM - Djiby Fall, spits van het Deense Odense BK, zou op de nominatie staan om Klaas-Jan Huntelaar te vervangen bij Ajax. ''Nee, die naam hoor ik niet voor het eerst'', lachte trainer Marco van Basten, die maandagavond aanwezig was bij het duel Jong Ajax-Jong De Graafschap (3-0).

Danny Blind, manager technische zaken van Ajax, was maandag in Denemarken. In Aarhus speelde Fall met Odense de één na laatste competitiewedstrijd voor de winterstop, die in Denemarken tot 1 maart duurt. De geboren Senegalees scoorde niet in het met 2-1 verloren duel. Het winnende doelpunt van Aarhus werd overigens gemaakt door oud-Ajacied Nando Rafael.

De 23-jarige Fall, een 1.86 meter lange, kopsterke aanvaller, is intensief gevolgd door scouts van Ajax. Hij werd onlangs uitgeroepen tot beste speler van de Deense competitie en wekte de interesse van clubs als HSV, Werder Bremen, Sampdoria, Aston Villa, FC Twente, FC Groningen en Feyenoord. De spits moet ongeveer vijf miljoen euro kosten.

Fall, die een deel van zijn opleiding genoot bij het Franse AJ Auxerre, wordt in Denemarken geprezen om zijn fysieke kwaliteiten, zijn schotkracht met links en rechts en zijn snelheid. Hij is bezig aan zijn tweede seizoen bij Odense (29 duels, zestien doelpunten). Daarvoor voetbalde hij korte tijd voor Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook speelde hij in Denemarken al voor Randers FC.

Als Fall naar Ajax komt, is hij speelgerechtigd voor het Uefa-Cuptoernooi. Odense speelde dit seizoen in Europees verband alleen in de Intertoto.

Van Basten wilde niet verder ingaan op de eventuele komst van Fall. Op de vraag of Ajax al had nagedacht over een opvolger voor Huntelaar, antwoordde Van Basten: ''Die hebben we met Dario Cvitanich in huis.'' De Argentijn (24) kwam vier maanden geleden over van Banfield, maar hij was in zijn eerste periode bij Ajax vaak geblesseerd en hij scoorde nog niet. Cvitanich maakte gisteren zijn rentree in het tweede elftal na een hamstringblessure die hem anderhalve maand aan de kant hield. (GPD)