Sport Bewaar

Fans kunnen ondanks straf toch naar Urk - Ajax

Fans kunnen ondanks straf toch naar Urk - Ajax
© ANP

Fans van Ajax kunnen toch aanwezig zijn tijdens de bekerwedstrijd tegen Urk. De amateurclub heeft besloten de kaarten gewoon in de vrije verkoop te doen.

Ajax moest het eigenlijk één bekerwedstrijd zonder uitsupporters stellen, als straf voor de ongeregeldheden tijdens de verloren bekerfinale in de Kuip tegen PEC Zwolle (5-1). Toen gooiden supporters vuurwerk op het veld waardoor de wedstrijd minutenlang moest worden stilgelegd.

Voor SV Urk is het lastig controleren wie kaarten koopt, omdat het geen clubkaartsysteem heeft. Bovendien is een groot deel van de Urkers supporter van Ajax; de kans dat er geen Ajacieden bij de wedstrijd zijn, wordt daardoor nog kleiner.

'Het is niet anders,' zegt Hans van Kastel van de KNVB. 'De straf is dat Ajax geen kaarten mag verkopen en dat gebeurt ook niet. Wij kunnen niet van een amateurclub verwachten dat ze de mogelijkheden hebben om álle Ajacieden te weren.' Van Kastel vindt niet dat de straf voor Ajax hierdoor klein wordt. 'Het signaal dat er straf volgt na ongeregeldheden is gegeven.'

In overleg met de KNVB heeft het bestuur van Urk een aantal maatregelen getroffen om Ajacieden te ontmoedigen naar de wedstrijd te komen. Zo worden de kaarten alleen op drie avonden fysiek verkocht in de kantine en moeten kopers zich legitimeren om te bewijzen dat ze niet uit Amsterdam komen.

'Meer kunnen we niet doen,' zegt voorzitter Gerrit Meun. 'Tachtig procent van de Urkers is voor Ajax, dus we kunnen onmogelijk garanderen dat er geen Ajaxfans bij de wedstrijd zijn.' Supporters met Ajaxsjaals wordt de toegang dan ook niet geweigerd. 'Waarschijnlijk ligt er op mijn eigen zolder ook nog wel één,' aldus Meun. En hoe zit het met de angst voor ongeregeldheden? De voorzitter lacht. 'Urk is een harstikke sociaal en warm dorp. We gaan er een mooi voetbalfeest van maken.'