Sport Bewaar

Ajax is nog niet af van 'Joden'-leus

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

In Israël vinden ze het prachtig, de liefde van de Ajaxsupporters voor 'de Joden'. Hoe meer davidsterren, des te beter. Maar tijdens het Stadsgesprek van Het Parool en De Balie zagen veel aanwezigen gisteravond liever rood-wit dan blauw-wit en kregen de dapp're strijders uit het clublied de voorkeur boven de superjoden.


Helaas werd op de tribune niet meegezongen. Op het laatste moment besloten de supportersverenigingen het Stadsgesprek te boycotten. En dat was jammer, want de fans vormen probleem en oplossing tegelijk. Zij zijn het die een jaar of dertig geleden de geuzennaam Joden hebben aangenomen, zij zijn het die antisemitische reacties bij de tegenstanders uit het andere kamp oproepen. En andersom en vice versa, want het is een complex onderwerp, vol voetangels, en een oplossing is nog lang niet in zicht.

In een verklaring aan het adres van deze krant zeggen de supportersverenigingen - de Supportersvereniging Ajax (SVA) en de Afca - dat zij elke publiciteit mijden zolang ze in de ambtswoning van de burgemeester in gesprek zijn over de zogenaamde Joodse identiteit van de club. Daarbij zijn behalve Eberhard van der Laan ook vertegenwoordigers van Ajax, de KNVB en het Centraal Joods Overleg van de partij.

Nuttig
De SVA: 'Deze gesprekken zijn nuttig en besloten, gericht op vertrouwen en mogelijk begrip.' En Afca: 'Hoe meer publiciteit, hoe groter het tegeneffect.' Dat geeft eens temeer aan hoe gevoelig de kwestie is. Een verbod op het gebruik van de term Joden heeft geen enkele zin; daarover is iedereen het wel eens.

Maar wat dan wel? Weliswaar zijn er de laatste jaren steeds minder Israëlische vlaggen in de Arena te zien, maar de liederen klinken steeds vaker en luider. En ook gisteren in De Balie, maar dan gezongen door twee in Ajaxshirt gestoken zangeressen:

'Waar komen Joden toch vandaan?
Israël, hier ver vandaan!
Wonen daar ook superjoden?
Ja, daar wonen superjoden!
Vinden Joden voetbal fijn?
Als ze maar voor Ajax zijn!'

Lees het hele artikel vandaag in Het Parool.