Sport Bewaar

Broederliefde tijdens de Copa Amsterdam

Madjer (links) en Jody Lukoki na afloop van de door Jody met Ajax gewonnen wedstrijd. Foto Marcel Israel
Madjer (links) en Jody Lukoki na afloop van de door Jody met Ajax gewonnen wedstrijd. Foto Marcel Israel © UNKNOWN

AMSTERDAM - Na een wedstrijd is het wel zo sportief om je tegenstander even een hand te geven. Maar twee spelers liepen dit weekeinde op de Copa Amsterdam in het Olympisch Stadion wel heel intiem het veld af.

Het waren ook niet zomaar twee spelers. FC NH-aanvaller Madjer Lukoki en Ajax-spits Jody Lukoki zijn namelijk tweelingbroers. De Congolese broers, die vanwege de oorlog al met hun ouders naar Nederland kwamen toen ze nog baby's waren, zeggen vijanden te zijn binnen het veld, maar buiten het veld kunnen ze niet zonder elkaar.

De band is zelfs zo sterk dat Madjer, die vorig seizoen van DWS naar Groningen verhuisde, daar al snel weer weg wilde wegens heimwee. Madjer: ''Het was wel leuk daar, ik ben ook heel goed opgevangen door mijn gastouders. Maar ik miste mijn broertje en mijn ouders.''

Een paar maanden hield de 17-jarige aanvaller het vol, maar toen hij in de winterstop twee weken thuis was, wilde hij niet meer terug. ''Ik heb de club gebeld en mijn spelersbegeleider. Hij was wel trots op me dat ik er zo eerlijk over was.''

Trotse ouders
Ook Jody vergeeft het zijn broer. ''Ik snap het best. Ik miste hem namelijk ook wel. Maar als je prof wilt worden moet je daar wel wat over hebben,'' vervolgt hij wijs. Toch is Jody vooral blij dat zijn broer weer thuis in Bos en Lommer is. ''Nu zijn we weer veel samen. Heb ik weer iemand om mijn geheimpjes mee te delen.''

Of hun verdriet, want beide spelers vinden niet dat ze kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi. Madjer werd met FC NH zevende, Jody vierde. Hij verloor in de halve finale van Chelsea, dat het toernooi uiteindelijk won door met strafschoppen Sevilla te verslaan.

Madjer had zich in de kijker willen spelen, want hij heeft nog geen nieuwe club. ''Ik hoop dat ik genoeg heb laten zien om indruk te maken op de scouts. Ik zou wel samen met Jody bij Ajax willen spelen.'' Mocht een profavontuur er niet in zitten, dan graag naar AFC. Als hij maar in de buurt van zijn broertje is.

Veel hebben ze nog niet samen gespeeld. Op hun tiende begon de tweeling bij VVA/Spartaan. Jody ging daarna naar het Haarlemse Young Boys, Madjer naar DWS. Dit jaar speelden ze zelfs tegen elkaar. Jody won met Ajax met 4-2 van het Groningen van Madjer. Toch was het dubbel feest, Madjer scoorde.

Tijdens de Copa worden de twee continu gadegeslagen door hun trotse ouders. Al was moeder Lukoki erg teleurgesteld toen Madjer bij Groningen vertrok, hoewel zij ook wel door had hoe zwaar hij het had. ''Elke keer dat ze met elkaar gebeld hadden, zeiden ze tegen mij hoe erg ze elkaar misten,'' zegt ze in het Frans.

Hoewel ze qua uiterlijk niet erg veel op elkaar lijken - volgens Jody heeft hij de bouw van zijn moeder en het gezicht van zijn vader en Madjer juist het tegenovergestelde - verschillen de karakters van de twee weinig. ''We houden allebei heel erg van voetbal,'' lacht Jody. ''En bovendien vallen we op dezelfde meisjes,'' vult Madjer aan.

Gelukkig is het nog nooit voorgekomen dat ze om hetzelfde meisje hebben moeten strijden. Jody: ''We hebben eigenlijk alleen ruzie als ik iets van Madjer heb aangetrokken. Van die echte broederdingetjes.''

Hij is stiekem best blij dat ze zo weinig ruzie hebben. ''Dat wint Madjer namelijk altijd. Hij is veel sterker dan ik. Ik zou wel wat van zijn kracht willen hebben.'' Ook Madjer zou wel iets van zijn broer willen hebben. ''Ik zou zijn slimheid wel willen hebben. Hij weet altijd precies wanneer hij diep moet gaan. En zijn snelheid zou ik ook wel willen.''

De tweeling verlaat het toernooi ondanks de teleurstellende resultaten met een goed gevoel. Al kan Jody iets meer tevreden zijn. Doordat zijn Ajax van het FC NH van Madjer won, krijgt hij 25 euro van zijn broer. (ANNEMARIE POSTMA en HAYTZE TEERINK)

Foto Marcel Israel