Sport Bewaar

Luis Suarez aanvoerder Ajax

De belangrijkste bouwstenen onder het aanvoerderschap van Suaraz zijn zijn klasse en productiviteit. Foto ANP
De belangrijkste bouwstenen onder het aanvoerderschap van Suaraz zijn zijn klasse en productiviteit. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Luis Suarez is de nieuwe aanvoerder van Ajax. Daarmee heeft Martin Jol van zijn beste speler ook zijn belangrijkste speler gemaakt.

Aanvoerders, je hebt ze in alle soorten en maten. Sommige voetballers worden de eerste onder de gelijken omdat ze een wedstrijd het beste kunnen 'lezen'. Anderen worden het omdat ze als kind van de club de clubcultuur feilloos aanvoelen. En ook de beste speler van een team mag soms de band om zijn arm schuiven.

Suarez is een aanvoerder van de laatste soort. De 22-jarige Uruguyaan begint bij Ajax aan zijn derde seizoen. In die periode heeft de redelijk Nederlands sprekende Suarez zich niet laten gelden als een speler die op tactisch vlak altijd keurig binnen de lijntjes kleurt.

''Luis is superbelangrijk, maar hij moet ook in het gareel worden gehouden,'' zei Jan Vertonghen in mei, kort nadat Marco van Basten was opgestapt. ''Luis weet hoe belangrijk het teamspel is en het is geen slechte wil van hem, maar soms moet hij na een gemiste kans gewoon iets sneller omschakelen. Maar goed, hij is een aanvaller en die denkt anders dan iemand als ik. Ik ben veel meer bezig met de organisatie op het veld.''

De belangrijkste bouwstenen onder het aanvoerderschap van Suaraz zijn zijn klasse en productiviteit. De Zuid-Amerikaan was vorig seizoen goed voor 22 doelpunten en veertien assists. Daarmee was hij betrokken bij bijna de helft van alle competitietreffers (74) van Ajax.

Ook in het oefenduel met Bristol City toonde Suarez zijn kwaliteiten. Hij speelde bevlogen. Met één goal en één assist had hij een belangrijk aandeel in de zege (4-0). ''Het motiveert om aanvoerder van Ajax te zijn,'' zei Suarez. ''Makkelijk is het niet, maar als je de band mag dragen, geeft dat zelfvertrouwen.''

''Luis is één van mijn belangrijkste spelers,'' lichtte Jol zijn beslissing toe. ''Hij heeft vorig seizoen al laten zien hoe belangrijk hij is voor de groep en voor het team. Ik merk dat hij ook heel betrokken is.''

Suarez heeft gezegd dat hij Ajax komend seizoen trouw wil blijven. De aanvoerdersband dient tevens als beloning voor dat voornemen. Jol: ''Ik ben erg blij dat Suarez zich dit seizoen aan Ajax committeert. Luis heeft de afgelopen weken een heel goede indruk op me gemaakt. Zowel binnen als buiten het veld.''

Ook onder Van Basten was Suarez al eens een paar wedstrijden aanvoerder. Net als Klaas-Jan Huntelaar, Rasmus Lindgren, Maarten Stekelenburg en Thomas Vermaelen. Het rouleren van de aanvoerdersband was een teken voor het gebrek aan leiderschap.

Zelf erkende Suarez die tekortkoming van het elftal na de met 6-2 verloren wedstrijd tegen PSV: ''We missen leiders,'' zei hij op 19 april.

Komend seizoen mag Suarez zelf proberen een einde te maken aan dat euvel. (JOP VAN KEMPEN)