Sport Bewaar

Oud-Ajax-trainer Tomislav Ivic (77) overleden

Tomislav Ivic. © ANP
Tomislav Ivic. © ANP © UNKNOWN

In zijn woonplaats Split in Kroatië is vandaag oud-Ajax-trainer Tomislav Ivic overleden. Dat meldden verscheidende Kroatische media. Ivic trainde de Amsterdamse club tussen 1976 en 1978. In 1977 werd hij met Ajax kampioen van Nederland. Ivic is 77 jaar geworden. Zijn doodsoorzaak is nog niet bekend.

Ivic was gisteren opgenomen op de cardiologische afdeling van het ziekenhuis in Split. Hij leed al geruime tijd aan diabetes.

Ivic was in zijn imposante trainerscarrière ook trainer van Anderlecht, FC Porto, PSG, Atletico Madrid, Benfica, Paris-Saint Germain, Fenerbahçe, Standard Luik, Panathinaikos en Olympique Marseille. In 2004 sloot hij zijn carrière af bij Al-Ittihad in Saudi-Arabië. Als speler was hij aanzienlijk minder bekend. Hij speelde maar voor twee clubs, beide in zijn geboorteplaatrs Split (RNK Split en Hajduk Split).

Ivic werd bij tal van clubs in totaal acht keer landskampioen, won zes nationale bekers, één Europese Super Cup (FC Porto) en één Intercontinentale Cup (ook met FC Porto). Bij het voormalige Joegoslavië en Kroatië was hij een periode assistent-trainer. Ook was hij bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Iran.

In Kroatië was het overlijden van Ivic hét nieuws op alle tv-stations.