Sport Bewaar

Van der Wiel gaat voor de top

Ajax na het doelpunt van Gregory van der Wiel in Utrecht. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen
Ajax na het doelpunt van Gregory van der Wiel in Utrecht. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen © UNKNOWN

UTRECHT - Gregory van der Wiel wil naar de Europese top en naar het WK van 2010. Met bondscoach Bert van Marwijk op de tribune maakte de stijlvolle rechtsback zijn eerste doelpunt voor Ajax. De Amsterdammers boekten zondagmiddag een zakelijke zege in de Galgenwaard: 2-0.

Het was een doelpunt in stijl. Halverwege de helft van Utrecht werd Van der Wiel aangespeeld en vier balcontacten na zijn inspeelpass vloog de bal in het dak van het doel. Via Eyong Enoh (twee balcontacten) en Miralem Sulejmani (één) kon Van der Wiel (één) de aanval afronden die hij zelf had opgezet. Twee jaar na zijn debuut maakte de verdediger zijn eerste doelpunt.

De fraaie treffer in de achtste minuut vormde een bekroning voor de ontwikkeling die Van der Wiel dit seizoen heeft doorgemaakt. De Uruguayaanse international Bruno Silva is al maanden bankzitter en hij heeft Van der Wiel zien groeien. Als het aan de Amsterdammer zelf ligt, is de stijgende lijn nog lang niet ten einde. ''Ik wil naar de Europese top,'' zegt Van der Wiel.

Om daar te komen heeft de Ajacied de dromen van vroeger bijgesteld. De 21-jarige Amsterdammer wilde de voetbalwereld in zijn tienerjaren bestormen als aanvallende middenvelder, maar als twintiger heeft hij ingezien dat hij als rechtsback meer kans maakt. ''Als ik keeper zou moeten worden om er te komen, zou ik keeper worden.''

Carrières laten zich niet altijd goed voorspellen, maar Van der Wiel heeft potentie. ''Je bent sneller dan Dirk Marcellis, je hebt een betere pass dan Dirk Marcellis en je kunt beter koppen dan Dirk Marcellis,'' hield trainer Marco van Basten zijn basiskracht een paar maanden geleden al eens voor. ''Maar Dirk Marcellis zit bij Oranje en jij niet.''

De woorden van Van Basten zijn inmiddels door de realiteit achterhaald, want drie weken geleden debuteerde Van der Wiel in Oranje. In de oefeninterland tegen Tunesië verving hij John Heitinga.

Van Marwijk zat in Utrecht op de tribune en hij zal hebben gezien dat Van der Wiel solliciteert naar een basisplaats in Oranje. Heitinga heeft bij Atlético Madrid een matige periode en ook van de bij PSV centraal spelende Marcellis heeft Van der Wiel steeds minder te vrezen. De technisch begaafde Ajacied was tegen FC Utrecht het toonbeeld van een moderne vleugelverdediger en hij combineerde verdedigen moeiteloos met aanvallen. Ook bood hij Jan Vertonghen met een afgemeten pass nog een opgelegde kans, maar de Belg miste van dichtbij.

Op 28 maart en 1 april staan WK-kwalificatieduels op het programma tegen Schotland en Macedonië en uiteraard wil Van der Wiel erbij zijn. ''Het is mijn doel om in 2010 op het WK te staan.''

De Ajacied weet echter welk onderdeel van zijn spel vooral nog beter kan. ''Ik moet een hele wedstrijd geconcentreerd kunnen blijven. Ik mis soms de alertheid. Tegen Utrecht was er één momentje waarop mijn tegenstander Leroy George een rebound kreeg, daar had ik tussen moeten zitten.'' Vorige week tegen Volendam had Van der Wiel niet in de gaten dat zijn teamgenoten de buitenspelval open zetten.

Ook na de vroege treffer van Van der Wiel controleerde Ajax de wedstrijd op het slechte veld van de Galgenwaard. Met de verdedigers Oleguer, Rob Wielaert, Thomas Vermaelen en de controlerende middenvelders Eyong Enoh, Rasmus Lindgren en Vertonghen kwam Ajax tegen het matige Utrecht geen moment in de problemen. Na een uur gooide Vertonghen de wedstrijd in het slot. Hij kopte een vrije trap van Miralem Sulejmani via de onderkant van de lat binnen. (JOP VAN KEMPEN)