Amsterdam Bewaar

Tjeerd Herrema naar Rochdale

Tjeerd Herrema treedt toe tot nieuwe raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale. Foto ANP
Tjeerd Herrema treedt toe tot nieuwe raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Oud-wethouder Tjeerd Herrema treedt toe tot de nieuwe, vijfkoppige raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale. Er moest een nieuwe raad komen na het aftreden van de voltallige raad begin dit jaar, naar aanleiding van de affaire rond directeur Hubert Möllenkamp.

Tegen de oud-directeur lopen enkele justitiële onderzoeken, in verband met dubieuze vastgoedtransacties en zelfverrijking.

De oude raad van commissarissen van Rochdale, onder leiding van prof. J.J. van Cuilenburg, trad terug na felle kritiek op de lange zittingsduur van de meeste leden en op het ruime mandaat dat ze de directie hadden gegeven. In een nog niet openbaar gemaakt rapport - minister Eberhard van der Laan wil het de Tweede Kamer niet laten lezen - wordt zeer scherp geoordeeld over het gebrekaan toezicht van de oude raad op het handelen van Möllenkamp, die zonder ruggespraak tot vijftig miljoen euro mocht uitgeven.

De nieuwe directie van Rochdale heeft besloten zich op het kerngebied Amsterdam terug te trekken en een groot aantal activiteiten die Möllenkamp had ondernomen, af te stoten.

De overige nieuwe leden van de raad van commissarissen zijn Fadime Örgü, tv-journaliste en voormalig Kamerlid van de VVD, Jaap Gillis, bestuurder bij een vastgoedbedrijf, Ludo Wijngaarden, ex-topman van Nationale-Nederlanden, en Jaap Kleijwegt, accountant en adviseur.

Voorzitter van de nieuwe raad van commissarissen wordt René Craemer, voormalig hoofdofficier van het functioneel parket, de enige interim- commissaris die aanblijft, 'om redenen van continuïteit'.

Rochdale, dat na de affaire door Van der Laan onder toezicht is geplaatst en vorige maand een verlies over 2008 van bijna veertig miljoen euro bekendmaakte, kreeg na een advertentie voor een commissaris liefst driehonderd aanmeldingen binnen. (HET PAROOL)