Binnenland Bewaar

Illegale prostitutie in massagesalons

Op de Wallen, ook bekend als het 1012-gebied, zijn een kleine vijftig massagesalons, waaronder Chinese en Thaise. Foto Johannes Abeling
Op de Wallen, ook bekend als het 1012-gebied, zijn een kleine vijftig massagesalons, waaronder Chinese en Thaise. Foto Johannes Abeling © UNKNOWN

AMSTERDAM - In verscheidene Chinese en Thaise massagesalons op de Amsterdamse Wallen vindt illegale prostitutie plaats. Dat constateert stadsdeel Centrum, dat moeite heeft met de bestrijding ervan vanwege de bewijslast.

Op de Wallen, ook bekend als het 1012-gebied, zijn een kleine vijftig massagesalons, waaronder Chinese en Thaise. Een deel daarvan biedt volgens Centrum naast de traditionele massage ook andere diensten. Illegaal, want de bedrijven hebben geen prostitutievergunning. Bovendien zijn de werkomstandigheden niet zelden verre van ideaal.

Er wordt in dit deel van de stad weliswaar streng gecontroleerd, door gemeente en politie, maar de bewijslast is ingewikkeld. ''Je kunt geen pseudoklant inzetten, want dat is uitlokking. Je moet condooms aantreffen, of een dame op heterdaad betrappen,'' aldus een woordvoerder van Centrum. Een andere optie is dat een masseuse haar bazen aangeeft, maar de bereidheid daartoe is gering, vanwege bijvoorbeeld illegaliteit.

''Maar we gaan door met de handhavingsacties, met gepaste intensiteit.''  Vorig jaar bleek uit onderzoek van De Rode Draad, de belangenvereniging voor sekswerkers, dat in diverse Thaise 'massagesalons' sprake was van uitbuiting. (HET PAROOL)