Binnenland Bewaar

Voorlopig geen treinen op HSL-Zuid

De de Tweede Kamer reageerde woedend toen bleek dat de eerste treinen op HSL-Zuid opnieuw op zich laten wachten. Foto ANP
De de Tweede Kamer reageerde woedend toen bleek dat de eerste treinen op HSL-Zuid opnieuw op zich laten wachten. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - De eerste treinen op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid laten opnieuw op zich wachten. Verkeersminister Camiel Eurlings deelde dat donderdag mee in de Tweede Kamer. De Kamer reageerde woedend, ook omdat de minister de exploitant HSA te hulp wil schieten om een faillissement af te wenden.

Het spoortracé is klaar, maar HSA heeft niet op tijd treinen beschikbaar. De Italiaanse fabrikant Ansaldo Breda is namelijk te laat met de levering van locomotieven. Verder is het spoorbeveiligingssysteem niet op orde.

De HSL-Zuid tussen Amsterdam en Parijs zou oorspronkelijk in april 2007 in gebruik worden genomen. Meer dan een keer is de opening vertraagd. In januari volgend jaar zouden de eerste treinen tussen Amsterdam en Rotterdam rijden, maar daar gaat opnieuw een streep door. Wanneer er wel kan worden gereden, is onduidelijk.

Omdat het tracé (sinds begin oktober) gereed is, moet HSA de Staat wel een gebruikersvergoeding betalen vanaf 1 juli volgend jaar. Eurlings wil het bedrijf echter maximaal vier jaar uitstel van betaling geven om omvallen te voorkomen. Want zolang er geen treinen rijden, heeft HSA geen inkomsten. HSA is voor 90 procent eigendom van NS, de andere 10 procent zit bij KLM .

De verkeerswoordvoerders staken hun woede niet onder stoelen of banken. ,,Dit is verbijsterend. Een echte puinhoop'', aldus Paul de Krom (VVD). ,,HSA heeft er een potje van gemaakt'', stelde SP-Kamerlid Emile Roemer. (ANP)