Binnenland Bewaar

Vanaf vandaag geen metrolijn 51, metrolijn 50 ingekort

Metro 51 - tussen Amsterdam CS en Amstelveen - is zeven weken uit de running vanwege werkzaamheden bij station Zuid.
Metro 51 - tussen Amsterdam CS en Amstelveen - is zeven weken uit de running vanwege werkzaamheden bij station Zuid. © Klaas Fopma

Vandaag starten de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn bij station Zuid. Hierdoor zal metrolijn 51 (tussen Amsterdam CS en Amstelveen) wekenlang niet rijden, terwijl metrolijn 50 wordt ingekort.

De sporen van de Noord/Zuidlijn worden de komende tijd aangesloten op de sporen van het bestaande metronet. Reizigers zullen last ondervinden van de werkzaamheden, want door het werk zal metro 51 niet kunnen rijden, terwijl er voor metro 50 maar een spoor beschikbaar is.

Het GVB heeft vervangend vervoer aangekondigd, maar waarschuwt wel voor langere reistijden.

Reizigers tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam CS worden aangeraden pendelbus 55 te nemen naar Amsterdam Amstel en vanaf daar de metro te pakken. Een andere optie is de bus te pakken naar Station Zuid en daar de trein naar Duivendrecht te nemen. 

Reizigers op het traject Station Zuid - RAI - Duivendrecht - Diemen Zuid of Station Zuid - Bijlmer Arena kunnen het beste de trein nemen, terwijl station Overamstel te bereiken is met pendelbus 58, vanaf Duivendrecht.

Tot en met 15 augustus
'Op werkdagen komt de bus elke 7,5 minuut, in het weekend en 's ochtends vroeg en 's avonds laat is de dienstregeling om de 15 minuten', zo vertelde een GVB-woordvoerder eerder tegen Het Parool.

D66 wilde recentelijk weten waarom het sleutelen aan het metronetwerk zo lang moet duren. Volgens de gemeente kunnen de werkzaamheden echter niet sneller uitgevoerd worden.

De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn bij station Zuid duren tot en met 15 augustus. Vorig jaar viel metrolijn 51 ook uit en werd metrolijn 50 ingekort vanwege de werkzaamheden.