Amsterdam Bewaar

Stations Oostlijn mogen (beschadigde) kunstwerken houden

Reizigers op metrostation Waterlooplein.
Reizigers op metrostation Waterlooplein. © ANP

De kunst in de metrostations van de Oostlijn kan daar blijven. Dat schrijft de Dienst Metro aan de gemeenteraad. Wel moet worden geaccepteerd dat sommige kunstwerken blijvend zijn beschadigd.

Het gaat onder andere om letters van Wim Sandberg en Opland in station Waterlooplein en station Wibautstraat, De slopersbal van Jan Sierhuis en de fotocollage Groeten uit de Nieuwmarktbuurt in station Nieuwmarkt. Die dreigden te verdwijnen door de renovatie van de Oostlijn.

Volgens de Dienst Metro is het gezien 'de kosten, het draagvlak en decultuurhistorische waarde' het best de kunstwerken te laten voortbestaan. Wel zijn sommige werken door renovatiewerkzaamheden of veiligheidsmaatregelen in de stations beschadigd. Maar, stelt de dienst, deze aantasting is beperkt en acceptabel. Een woordvoerder: 'We erkennen dat de kunst een bijzondere waarde heeft, maar die moet wel verantwoord zijn als het om veiligheid gaat.'

In een aantal kunstwerken, zoals de Sandbergletters in station Waterlooplein, zijn of worden zogeheten rookschermpanelen aangebracht. Die moeten bij brand de verspreiding van rook tegenhouden. De dienst wil kijken of deze panelen in kleur aan de kunstwerken kunnen worden aangepast. Een paar andere werken zullen iets worden verplaatst.

Lees vandaag meer in Het Parool.