Amsterdam Bewaar

Akkoord aanleg omstreden fietspad Waterleidingduinen

Arhieffoto Amsterdamse waterleidingduinen.
Arhieffoto Amsterdamse waterleidingduinen. © ANP

De laatste politieke hobbel voor de komst van een fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen is gisteren genomen.

De gemeenteraad van Amsterdam ging bijna unaniem akkoord met het voorstel, dat omstreden is onder wandelaars en natuurliefhebbers.  
Alleen de SP en de eenmansfracties van de Partij van de Dieren en Trots op Nederland stemden tegen. Eerder waren de gemeenteraden van Zandvoort en Bloemendaal al akkoord gegaan.

Natuurbeschermers vrezen dat het fietspad de rust voor mens en dier verstoort en de natuur in gevaar brengt. Nu is het gebied alleen nog toegankelijk voor wandelaars. Er zijn de afgelopen jaren twee protestmarsen geweest en bijna vijftienhonderd mensen tekenden een petitie. Zij bepleitten een fietspad volledig buiten het duingebied, door de lanen van Aerdenhout en Bentveld.

Met alleen de stemmen van de VVD-fractie tegen nam de gemeenteraad gisteren een motie aan, waarin staat dat het wel bij dit ene fietspad door de Waterleidingduinen moet blijven.
Volgens voorstanders van het fietspad wordt tegemoetgekomen aan de bezwaren via de nu gekozen route, die vooral over bestaande paden loopt. '99,9 procent van de Waterleidingduinen blijft het unieke domein van wandelaars,' stelt de Fietsersbond in een persbericht.
Wethouder Carolien Gehrels sprak gisteren van 'een historisch moment', na jaren van discussie en onderzoek.