Amsterdam Bewaar

Aantal doden op spooroverwegen onverminderd hoog

Aantal doden op spooroverwegen onverminderd hoog
© anp

Op spoorwegovergangen zijn dit jaar al zeven mensen overleden die ondanks waarschuwingssignalen voor een aankomende trein toch nog even het spoor wilden oversteken. Vanaf 2007 stagneert de daling van het aantal doden bij overgangen, nadat dat de vijf jaar ervoor was gedaald.

Dat meldde spoorbeheerder ProRail maandagmorgen bij het begin van een nieuwe campagne tegen roekeloos gedrag bij overwegen.

Dit jaar waren er al 23 ongelukken op overwegen (zelfdodingen buiten beschouwing gelaten). Behalve de zeven doden waren er ook twee zwaargewonden. Vorig jaar vielen bij 42 aanrijdingen negen doden. In 2010 waren er 32 aanrijdingen en 8 dodelijke slachtoffers.

Nu de middelbare scholen weer zijn begonnen waarschuwen rapper Mr. Polska en ProRail maandagmorgen bij een spoorwegovergang in Amersfoort tegen stoer bedoeld, maar levensgevaarlijk gedrag bij overwegen. Volgens ProRail halen jongeren 'levensgevaarlijke kunsten' uit vlak voor aanstormende treinen.

Ze brengen zichzelf daarmee ernstig in gevaar en belasten de machinist die enorm schrikt van plots opduikende fietsers. De doden die elk jaar vallen zijn overigens niet alleen jongeren.

ProRail zet de komende tijd buitengewone opsporingsambtenaren in bij 'beruchte' spoorwegovergangen in onder meer Gorinchem, Alkmaar, Hilversum, Ermelo en Vlaardingen.