Amsterdam Bewaar

Maison Descartes blijft open

Gistermiddag kreeg het cultuurhuis aan de Vijzelgracht definitief bericht van de gemeente dat het open mag blijven. Foto Peter Elenbaas
Gistermiddag kreeg het cultuurhuis aan de Vijzelgracht definitief bericht van de gemeente dat het open mag blijven. Foto Peter Elenbaas © UNKNOWN

AMSTERDAM - Maison Descartes mag open blijven. Een nieuwe fundering heeft het Franse cultuurhuis behoed voor grote schade. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat ook Maison Descartes schade had opgelopen door de verzakkingen die in de Vijzelgracht zijn ontstaan door de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Buren van het huis mogen waarschijnlijk de komende maanden niet terugkeren in hun woning.

Maar de schade blijkt beperkt, zegt Stéphanie Charbit van Maison Descartes. ,,Alleen wat scheurtjes in sommige muren, maar zeer oppervlakkig vergeleken met de schade die de buren hebben opgelopen."

Gistermiddag kreeg het cultuurhuis definitief bericht van de gemeente dat het open mag blijven. Charbit: ,,Vijf jaar geleden hebben we een nieuwe fundering laten aanleggen, die dertig meter onder de grond gaat. Die is sterk en stevig." (GPD)