Binnenland Bewaar

Parkeerboetes goudmijn voor stad

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De opbrengst uit parkeerboetes is in Amsterdam de laatste jaren bijna verdrievoudigd en het einde van de groei is nog niet in zicht.

Werd in 2005 nog voor 5,7 miljoen euro aan boetes uitgeschreven, vorig jaar was dat al 13,5 miljoen. In de eerste helft van dit jaar maakten automobilisten zonder geldig kaartje al 9,2 miljoen euro over aan de Dienst Belastingen Amsterdam. Dit is vooral het gevolg van een sterke uitbreiding van betaald parkeren in de stad.

Opmerkelijk genoeg wordt slechts een heel gering percentage oninbaar verklaard; dat is in de achterliggende jaren nooit boven de vierduizend euro uitgekomen. De dienst laat de invordering jarenlang doorlopen. Wie niet reageert op de eerste bekeuring (47 euro), krijgt vervolgens een herinnering, tweemaal een aanmaning (tweemaal zes euro) en vervolgens een dwangbevel (35 euro).

Mocht de foutparkeerder dan nog niet reageren of bij foutieve adressering van niks weten, dan volgt na vijf jaar andermaal een dwangbevel 'ter stuiting van de verjaring'. Na dat dwangbevel, dat kosteloos is, gaat een nieuwe periode van vijf jaar in. Vorig jaar kregen ongeveer 7500 mensen zo'n dwangbevel, nadat de computer had gewaarschuwd dat hun boetes dreigden te verjaren. Notoire wanbetalers lopen uiteindelijk vaak tegen de lamp bij politiecontroles of wanneer ze de marechaussee op Schiphol passeren. Als de bedragen echt oplopen, schakelt de dienst een gerechtsdeurwaarder in, die beslag legt op de auto.

''De wanbetalers mogen namelijk niet beloond worden voor hun gedrag,'' zegt Betty den Exter Blokland van de Dienst Belastingen. ''Het kost de gemeente veel geld aan administratie, papier en enveloppen om wanbetalers, na de eerste enorme correspondentiegolf, weer achter hun broek aan te zitten.'' (ALBERT DE LANGE)