Amsterdam Bewaar

Geen proef met rekeningrijden Amsterdam

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De proef met rekeningrijden tijdens de ochtend- en avondspits op de wegen rond Amsterdam is van de baan.

Wethouder Eric Wiebes (Verkeer) heeft het experiment, bedoeld om de files in de spits te verkleinen, vooralsnog geschrapt.

In een briefje aan verkeersminister Camiel Eurlings schrijft hij dat er onvoldoende draagvlak is voor de proef. 'Vooral voor ondernemers telt het ontbreken van een perspectief op een landelijk perspectief zwaar,' schrijft Wiebes.

Sinds 2006 werkte het Amsterdamse stadsbestuur aan de proef om automobilisten te belonen voor het mijden van de spits. Het zou de voorbode zijn van een landelijk systeem. Maar na de val van het kabinet belandden de plannen in de ijskast en keerde het CDA zich tegen rekeningrijden.

Vorige maand hekelde Eurlings ook nog de voorwaarden waaronder?Amsterdam de proef wilde houden.

Collegepartijen PvdA en GroenLinks wilden er toch mee beginnen, terwijl coalitiepartner de VVD dit zinloos vond. Het bedrijfsleven is het met de liberalen eens.

''Om duistere redenen, of het nou de verkiezingen waren of niet, is het CDA in Den Haag van mening veranderd,'' zegt Uri Coronel van werkgeversorganisatie VNO-NCW Amsterdam. ''Teleurstellend, want wij steunen het principe van anders betalen voor mobiliteit. Een proef is nu zinloos. Laten we het nieuwe regeerakkoord afwachten.''

Wiebes sluit niet uit dat Amsterdam op termijn alsnog een proef begint. ''We wachten af wat er in Den?Haag gebeurt.''

GroenLinksraadslid Fjodor Molenaar rekent erop dat Amsterdam weer het voortouw neemt als het nieuwe kabinet het idee steunt om niet het bezit, maar het gebruik van de auto te gaan belasten.

Laurens Ivens, fractieleider van de SP in de Amsterdamse gemeenteraad, is blij met het schrappen van de proef. Hij wil wel boven tafel 'wie gelogen heeft: Amsterdam of de minister'. De kwestie draait om de hogere tarieven die Amsterdam wilde uitkeren aan automobilisten voor het omzeilen van de spits.

Eurlings zegt hier niet van te hebben geweten, Wiebes' voorganger Hans Gerson zegt van wel. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wil Ivens hierover duidelijkheid krijgen. (HET PAROOL)