AMSTERDAM - De Taxicentrale Amsterdam (TCA) weigert nog langer met het landelijke taxikeurmerk te werken. TCA wil samen met de drie andere grote steden een eigen keurmerk in het leven roepen.

Volgens de centrale levert het keurmerk, te herkennen aan een blauwe TX-sticker, weinig op doordat ook steeds meer niet-TCA'ers er een hebben.

Zij weigeren nog steeds korte ritjes, terwijl TCA'ers die niet kunnen afwijzen omdat ze dan een klacht en een straf van de centrale aan hun broek krijgen, is de klacht.

Volgens de TCA levert het keurmerk geen extra inkomsten op, bovendien kost het geld. Het keurmerk, dat vorig jaar werd ingevoerd, leek de oplossing voor de problemen bij CS. Inmiddels zijn er weer opstootjes en worden klanten weer besodemieterd.

De gemeente wil niet reageren op het besluit van de TCA. De nieuwe wethouder, Hans Gerson, moet zich eerst verdiepen in de dossiers, aldus een woordvoerster. ''Wel wil hij snel een gesprek met de TCA.''

VVD-raadslid Robert Flos wil een einde aan 'de derdewereldtoestanden' op de taxistandplaats CS door er dag en nacht toezicht in te stellen. Hij pleit voor strengere eisen voor 'echte' kwaliteitstaxi's en voor een 'taxicounter' op CS waar taxiritten kunnen worden besteld. ''De standplaats is een kille schandvlek geworden in plaats van een warme welkomstplek voor reizigers die onze mooie stad bezoeken.'' (HET PAROOL)