Binnenland Bewaar

Landbouwprominent moet stadslijn redden

CDA-prominent Veerman was van 2002 tot 2007 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in drie kabinetten-Balkenende. Foto ANP/Ed Oudenaarden
CDA-prominent Veerman was van 2002 tot 2007 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in drie kabinetten-Balkenende. Foto ANP/Ed Oudenaarden © UNKNOWN

DEN HAAG - Cees Veerman, die moet onderzoeken hoe de stad de Noord/Zuidlijn vlot kan trekken, heeft zijn sporen tot nu toe vooral verdiend op het platteland.

CDA-prominent Veerman was van 2002 tot 2007 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in drie kabinetten-Balkenende. Daarvoor was hij voorzitter van de raad van bestuur van de Wageningse landbouwuniversiteit en vervulde hij verschillende commissariaten in de landbouwsector.

Tijdens zijn ministerschap kwam Veerman in opspraak omdat hij formeel nog directeur was van de boerenbedrijven van zijn zoon in Frankrijk. Dreigde daar geen belangenverstrengeling, vroeg de Tweede Kamer zich hardop af.

Ook werd Veerman ervan beticht dat hij zich in zijn dienstauto naar zijn vakantieadres had laten brengen. Beide affaires liepen met een sisser af.

Daarna werd Veerman voorzitter van Vereniging Natuurmonumenten. Vorig jaar leidde Veerman de Deltacommissie, die de gevolgen van de klimaatverandering voor de zeespiegelstijging onderzocht. De aanbevelingen van de commissie vielen in goede aarde, maar er was ook veel kritiek omdat de commissie een veel grotere zeespiegelstijging voorspelde dan de wetenschap voor mogelijk houdt. (BART VAN ZOELEN)