Kunst & Media Bewaar

Hipsters opgelet: knotjes zijn uit in 2016, verzonken groenten zijn in

Een knotje is uit, de pony is in
Een knotje is uit, de pony is in © FaceMePLS / Flickr

De commerciële transgenders, yurts, pony's en verzonken groenten worden het helemaal in 2016. Glutenvrij, glamping, knotjes en tarwegras zijn uit. Dat voorspellen wetenschapsjournalist Hanny Roskamp en trendwatchers Klaus van den Berg en Andrea Wiegman.

Was 2015 al het jaar van de transgender, 2016 wordt jaar van de commercialisering van de transgender, legt Van den Berg uit. 'Kijk maar naar Caitlyn Jenner, voorheen Bruce Jenner. Zij werd bekend als hij met de serie Keeping Up With The Kardashians en maakt nu met haar eigen serie I Am Cait op commerciële wijze gebruik van alle mediakanalen om een maatschappelijk onderwerp bespreekbaar te maken.'

Daarom voorspelt Van den Berg ook dat 2016 het jaar wordt van Gender X, in plaats van Generatie X. 'In Nederland zie je dat al aan de populariteit van transgendermodel Valentijn de Hingh.'

Cider
Komend jaar kun je echt geen Indian Pale Ale of Porter meer bestellen in de kroeg. Bier raakt uit de gratie en cider komt ervoor in de plaats. Ook de pastinaak en rammenas kun je beter laten staan. Vergeten groenten worden vervangen door verzonken groenten, oftewel gefermenteerde groenten zoals het Koreaanse kimchi.

In 2016 grijpen we nog steeds terug naar 'eerlijke' producten en ook aan alle gezondheidshypes komt nog geen einde, denken de trendwatchers. Dus gaan we massaal aan de Itskoko in plaats van speedyoga. Deze app biedt je spirituele ondersteuning en gaat de gezondheidsberichten via Facebook vervangen. We gaan zeewier eten en stoppen met het drinken van tarwegras. In de zomer gaan we kamperen in yurts, oftewel semi-permanente nomadententen. Luxueus kamperen, oftewel glamping is uit.

Jumpsuits
Ook voorspelt Van den Berg een einde aan de modebloggers, trainingspakken, het glutenvrij eten en tweedehands kleding. Daar krijgen we lifestyle-magazine Kaltblut, jumpsuits van het merk OnePiece, vegetarisch tarwevlees seitan en vintage nouveau voor terug.

Vroeger waren Nederlanders veel meer trendsettend dan nu. Van den Berg: 'In de jaren tachtig liep Nederland voorop met trends. De opkomst van de house en bijvoorbeeld de fotografie van Inez van Lamsweerde waren toen het toppunt van innovatie en vernieuwing.'

De rest van de wereld keek naar wat er hier gebeurde. Nu wordt er voor het maken van de lijst naar trends uit Londen en de Verenigde Staten gekeken. 'Nederlanders zijn weinig oorspronkelijk, maar we zijn wel snelle volgers van trends', aldus Van den Berg.

Hot or not

2016 2015
Caitlyn Jenner Bruce Jenner
Metropoolregio¿s  Global village
Politiek Economie
Pro-aging Anti-aging
Daden Woorden
Yurt living Glamping
Zelfvertrouwen Zelfmarketing
Gepersonaliseerd dieet Dieet-goeroes
USA BRIC
Bio-plastic Plastic soep
San Francisco Silicon Valley
Wandelen Rennen
Rolkoffer Rugzak
Anonymous Klokkenluiders
Sociaal Sociale media
Rugby Voetbal
Luisteren Praten
Epi-genetica DNA
Pony Knotje
Angela Merkel Volkswagen
Zit-sta bureaus Screen potatoes
TLC CNN
Nigella Lawson Jamie Oliver
Participerende journalistiek Commentatoren
Seitan Glutenvrij
OnePiece jumpsuits Trainingspakken
Computerbril Zonnebril
Light L16 Selfie-sticks
Roze Beige
Ontwikkelen Stilstaan
Kaltblut-magazine.com Modebloggers
Vintage Nouveau Tweedehands
Woestijnen Kustgebieden
Praten over het weer Praten over status
Verzonken groente Vergeten groente
Humans are underrated Robotangst
B-society 9-to-5 society
Prins Harry David Beckham
Speedcleaning Stofzuigerrobots
Zeewier Tarwegras
Vrije geesten Volgers
Empathie Egoïsme
Cider Bier
Itskoko Speedyoga
Rotstuin Moestuin
Circulair Lineair
Stevia Suiker
Blues, jazz, funk & disco Rock
Stilte Spirituele posts op Facebook
Pop Hip
Horrorisme Terrorisme
Liefde Geld
Gender X Generatie X
Ethiek Repliek
Dressing up Normcore
Less meat = less heat Klimaatverandering