Kunst & Media Bewaar

Het is uitstekend trippen met Electric Lady (****)

Het is uitstekend trippen met Electric Lady (****)
© Jaap Reedijk

In de show van Electric Lady speelt de realiteit een bescheiden bijrol; alles staat in dienst van de hallucinatie.

Electric Lady

Ons oordeel: ★★★★☆
Door: Beatrice van der Poel (spel), Eva Bauknecht (regie)
Gezien: 18/10
Waar: De Kleine Komedie

Ze heeft een kistje meegenomen, Beatrice van der Poel. Een kistje met een verhaal. Cynthia Plaster Caster, kunstenaar en 'herstellend groupie', kreeg Jimi Hendrix ooit zover dat ze een gipsafdruk van zijn erecte lid mocht maken. Van der Poel kocht hem. Jazeker, ze heeft de pik van Hendrix bij zich. Nog niet bekeken trouwens. Lekkere dingen moet je zo lang mogelijk uitstellen.

Of het waar is? Who cares? In Electric Lady speelt de realiteit een bescheiden bijrol. Van een ode aan Hendrix kun je ook nauwelijks spreken. Het is eerder een zwoel huwelijk tussen zijn muziek en de persoonlijkheid van Van der Poel. Met die warme rockstem brengt ze uitstekende vertalingen van hits als Purple Haze en het op haar lijf geschreven Foxy Lady.

Het is echter vooral de performance die het hem doet. Traag dansend en schalks kijkend stuwt Van der Poel de avond van sensueel naar erotisch, van droom naar mythe. Gitarist Tim Eijmaal doet gelukkig geen poging om Hendrix te evenaren. Alles staat in dienst van de hallucinatie. Zo ook de korte verhalen die Van der Poel tussen de nummers door vertelt. Ze werden geschreven door Thomas Verbogt. Schetsjes over Hendrix. Geen droge trivia, maar poëtische sfeerbeelden en emotionele speldenprikjes. De zaalbrede projecties maken het af.

Electric Lady is een trip waar je geen drugs voor nodig hebt.