Kunst & Media Bewaar

Toch onderzoek naar echtheid 'Karel Appel'

De vermeende Appel
De vermeende Appel © ANP

Er komt toch een onderzoek naar de echtheid van het kunstwerk dat onlangs aan Karel Appel werd toegeschreven in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. De AVROTROS laat na samenspraak met de eigenaresse van het reliëf weten dat ze duidelijkheid willen hebben en daarom de hulp inschakelen van de Karel Appel Foundation.

Kunstenaar Jon Marten (81) claimde gisteravond in het RTL Z-programma Van Liempt Live dat hij rond 1972 het kunstwerk had gemaakt. Hij was geïnspireerd door Appel.

Desondanks wil de eigenaresse het werk op echtheid laten onderzoeken. 'Er blijft een verschil tussen het verhaal van de eigenaresse en kunstenaar Marten. Zij zegt namelijk dat haar vader het werk vlak na de oorlog al heeft gekocht,' reageert een woordvoerder van AVROTROS. 'We hopen dat het onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf.'

Kenners spraken de afgelopen tijd al hun twijfels uit over de echtheid van het object. In Tussen Kunst en Kitsch (AvroTros) werd de waarde van het schilderij twee weken geleden geschat op ongeveer 20.000 euro. Eerder deze week zei Appel-kenner Nico Delaive dat het 'volstrekt onlogisch' is dat dit werk van Appel zou zijn.

Het houten object uit het kunstprogramma is gegutst en volgens Delaive deed Appel dat in die periode niet. Ook is het ongeloofwaardig dat er in 1948 vijf gulden werd betaald voor het werk. 'Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus. Vijf gulden betaalde niemand toen voor zo'n houten beeldje.'