Amsterdam Bewaar

Dichter Rogi Wieg (52) overleden

Rogi Wieg in 1988.
Rogi Wieg in 1988. © ANP

In zijn woonplaats Amsterdam is vanavond de dichter en schrijver Rogi Wieg overleden. Dat heeft zijn vrouw laten weten via Wiegs uitgeverij In de Knipscheer. Rogi Wieg was 52 jaar oud.

'Behalve boeken beschik ik ook over veel herinneringen aan Rogi'

'Tot nu toe overleefde Rogi álle ernstige ziekten, denkbeeldige en niet denkbeeldige. Kennelijk is Rogi taaier dan menigeen én hijzelf denkt.' Begin dit jaar haalde goede vriend Joost Zwagerman in Het Parool herinneringen op aan Rogi Wieg. Zijn verhaal lees je hier.

Robert Gabor Charles Wieg, een kind van Hongaarse immigranten, debuteerde in 1981 met de bundel Cis-trans. In 1987 kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Toverdraad van Dagverdrijf. Zijn afscheidsgedichten verschenen onlangs in het literaire tijdschrift Extaze.

Wiegs schrijversloopbaan werd gekenmerkt door ernstige depressies. Hij werd regelmatig opgenomen in psychiatrische ziekenhuizen, onderging elektroshocktherapie en deed driemaal een poging tot zelfmoord. Vanwege dat 'ondraaglijk geestelijk lijden' is hem uiteindelijk euthanasie toegestaan, zo meldt de Volkskrant.