Kunst & Media Bewaar

Koningin Máxima bij opening vernieuwd Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Interieur van het museum
Interieur van het museum © Co de Kruijf

Het in 1888 opgerichte museum Ons' Lieve Heer op Solder neemt 22 september haar nieuwe entreegebouw in gebruik. Koningin Máxima is daarbij aanwezig. Het publiek is een dag later welkom in het vernieuwde museum.

Met de oplevering van het entreegebouw, een ontwerp van architect Felix Claus, verdubbelt het museum zijn vloeroppervlak. Het nieuwe gebouw bevat onder andere een museumwinkel en een museumcafé. Ook is er een educatieve ruimte waar in de toekomst onderwijsprogramma's over thema's als religieuze diversiteit en tolerantie plaatsvinden. 

'Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal is gerestaureerd en teruggebracht tot zijn kern: een 17de-eeuws huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden', aldus het museum in een persbericht. De verhalen van de verschillende bewoners staan in de vernieuwde museale opstelling centraal. Het nieuwe entreegebouw en het historische huis zijn via een ondergrondse passage met elkaar verbonden. 

Beerput
Tijdens de verbouwing stuitte het museum op een bijzondere beerput met eeuwenoude vondsten. Het ging onder meer om Delfts aardewerk, glas en Chinees porselein uit de periode van circa 1650-1800 dat via de VOC in de hoofdstad is terechtgekomen.

Verborgen kerk

Museum Ons' Lieve Heer op Solder, opgericht in 1888, is één van de oudste musea van Amsterdam. Achter de gevel van het 17de-eeuwse grachtenhuis gaan een woonhuis en een complete kerk schuil. Deze verborgen kerk 'op zolder' ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.