Kunst & Media Bewaar

Brabanders brengen 50.000 dahlia's naar Museumplein om Van Gogh te eren

Impressie van het tableau
Impressie van het tableau © Corso Zundert / Van Gogh 2015

Nu groeien ze nog op de Brabantse velden, straks prijken ze op een tableau op het Museumplein: het Bloemencorso Zundert bouwt daar op 29 juli, Van Goghs 125ste sterfdag, een dahliatableau met een van zijn zelfportretten.

De 50.000 dahlia's die straks op het acht bij acht meter grote tableau prijken, komen letterlijk van Van Goghs geboortegrond: ze groeien op dit moment op de plek achter zijn ouderlijk huis in het Brabanste dorp, naast de beek, waar hij als kind ronddwaalde op ontdekkingstocht in de natuur.

In Zundert vindt jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld plaats. De buurtschappen in het gebied bouwen gedurende de zomermaanden de corsowagens voor de optocht op de eerste zondag van september. Het corso heeft normaal gesproken geen thema, maar voor Vincent van Gogh wordt een uitzondering gemaakt. Alle twintig deelnemende buurtschappen bouwen dit jaar een corsowagen naar een ontwerp dat is geïnspireerd door leven en werk van de kunstenaar.

Het bloemencorso is zo belangrijk voor het dorp, dat kinderen bij de geboorte al een tikhamertje krijgen. Die kunnen ze, als ze daar oud genoeg voor zijn, gebruiken om de bloemen op de wagens te tikken. Hun wereldberoemde dorpsgenoot kreeg nooit zo'n hamertje, maar dat wil de organisatie graag rechtzetten: 'Vincent van Gogh' (een acteur) krijgt van de burgemeester alsnog een tikhamer, waarmee hij de laatste dahlia's op het tableau mag bevestigen.  

Het tableau wordt op 28 juli op- en op 30 juli weer afgebouwd.