Kunst & Media Bewaar

Slim bedacht computerprogramma scoort kaartjes op Ticketswap

Slim bedacht computerprogramma scoort kaartjes op Ticketswap
© De fotomeisjes

Pepijn Looije, student en programmeur, bedacht een programma dat elke seconde vijf keer de site Ticketswap scant. 'Als er een kaartje beschikbaar is, wordt het meteen gereserveerd.'

Wat doe je als je een kaartje wilt voor een uitverkocht feest?
Dan kijk op je Ticketswap, een site waar mensen hun gekochte kaartjes kunnen aanbieden. Maar wat doe je als je geen zin heb om elke minuut de website te controleren op aanbiedingen? Dan schrijf je een programmaatje waardoor automatisch kaartjes worden gereserveerd zodra ze beschikbaar worden.Dat deed in elk geval Pepijn Looije (22), student geneeskunde aan de UvA en programmeur bij Blendle.

Afgelopen zomer bouwde hij het scriptje in één ochtend - gewoon omdat de kaarten voor festival Dekmantel waren uitverkocht. Nog diezelfde middag had hij een kaartje. 'Vijf keer per seconde kijkt het programmaatje op de site of er nieuwe kaarten worden aangeboden, dat is menselijk niet mogelijk. Als er een kaartje beschikbaar is, wordt het meteen gereserveerd,' legt Looije uit. Vervolgens moet hij wel nog zelf afrekenen. 

Razendsnel uitverkocht
Of het mag? Niet echt. Looije speelde wel open kaart door Ticketswap meteen in te lichten en het programmaatje publiek te maken. Ticketswap, ook een initiatief van een UvA-student, is niet zo blij met het programma. 'We vinden het oneerlijk dat mensen die handig zijn met computers voorrang krijgen,' zegt oprichter Hans Ober.

Nu, rond de sluiting van Club Trouw, waarvoor alle kaarten voor de laatste feestjes razendsnel waren uitverkocht, biedt Looijes programmaatje weer uitkomst. 'Veel mensen kopen de Trouwkaarten op, omdat ze er zo graag bij willen zijn, maar realiseren zich later dat ze niet kunnen. Wij kopen ze dan over. We hebben al dertig kaarten voor oud-en-nieuwfeest Tweeduizendtrouw, maar we willen er nog meer, zodat we met een grote groep het jaar kunnen uitluiden.' Hij merkt dat het programmaatje goed aanslaat onder studentenverenigingen die met een groep naar een feest willen.

Toch vindt Looije ook dat het oneerlijk is dat handige internetters voordeel hebben van het programmaatje - dat je alleen kunt gebruiken als je de beginselen van programmeren kent - terwijl anderen wel uren op de site moeten kijken om iets te kopen. Maar ook voor die mensen heeft hij een advies. 'Leer programmeren, daar heb je echt veel voordeel van.' Ticketswap laat weten inmiddels, zo ver mogelijk, gebruikers van het programmaatje te blokkeren.