Kunst & Media Bewaar

Interactieve lichtbol en drijvende origami tijdens Amsterdam Light Festival

Origamiboot 'Intrepid' voor het Scheepsvaartmuseum.
Origamiboot 'Intrepid' voor het Scheepsvaartmuseum. © Cris Toala Olivares

Een heuse origamiboot voor het Scheepsvaartmuseum, twee meter hoge wachters voor de ingang van de Hermitage en een lichtbol die de stemming van de stad weergeeft. Het zijn drie highlights die tijdens het Amsterdam Light Festival te zien zijn.

Acht studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben een lichtbol gemaakt die tijdens het festival met kleuren de stemming van de stad weergeeft. De zogeheten Amsterdam Sphere is een stalen cirkel van drie bij drie meter, met een paar duizend ledlampjes erop. Het interactieve kunstwerk staat vanaf vandaag naast de Torontobrug in Oost.

Het lichtsysteem analyseert berichten van sociale media en bijvoorbeeld zoekopdrachten op Google om achter de stemming van Amsterdammers te komen. Zo is de bol verlicht met een mix van lichte kleuren bij vrolijke Tweets, Facebookberichten en artikelen, en zijn er wat donkerdere kleuren te ontdekken wanneer de stemming wat minder vrolijk is.

Het achterliggende idee van de lichtbol is dat het gebruik van data ook iets moois kan opleveren en niet bedreigend hoeft te zijn. Toch willen de studenten Amsterdammers ook bewust maken dat heel veel data zo voor het oprapen ligt. Het project is een samenwerking tussen de acht HvA-studenten, de Citizen Data Lab van de universiteit en Rogier van der Heide, de artistiek leider van het Amsterdam Light Festival.

Drijvende origami
Voor het Scheepsvaartmuseum drijft vanaf vandaag een origamiboot die 's nachts licht geeft. De boot is ontworpen door de kunstenares Katja Galyuk en heet 'Intrepid'. Het origami-kunstwerk moet de stabiliteit en veiligheid van Amsterdam uitbeelden. Ook legt 'Intrepid' een link naar het VOC-verleden van de stad.

Uit diezelfde periode komen de twee gigantische wachters die voor de ingang van de Hermitage staan. Irma de Vries maakte de twee meter hoge afgietsels waar vanaf donderdag een projectie op te zien is, die de standbeelden tot leven wekt. 'The Gatekeepers', oftewel schutters, komen uit de Gouden eeuw en bewaken het museum, waar sinds kort meer dan dertig schuttersstukken uit de zeventiende eeuw permanent te zien zijn.

Kijk voor het hele programma op de website van het Amsterdam Light Festival. Alle kunstwerken zijn te zien tot en met 18 januari.