Amsterdam Bewaar

Klassieke souterrains Rijks getransformeerd tot strak gepleisterde zalen

Voorlopig ontwerp(2007) van Wilmotte&Associés (Parijs) voor de souterrains van het Rijksmuseum.
Voorlopig ontwerp(2007) van Wilmotte&Associés (Parijs) voor de souterrains van het Rijksmuseum. © UNKNOWN

De klassieke souterrains van het Rijksmuseum met kleurig metselwerk zijn tegen de zin van monumentenexperts veranderd in strak gepleisterde toonzalen. Ze zijn donkergrijs geverfd.

De omstreden verbouwing gebeurde tegen schriftelijke adviezen van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) in. De ingrepen werden door het stadsdeel Zuid goedgekeurd, na aandringen van de directie van het monumentale museum. Zuid wilde nieuwe vertragingen voorkomen. De verbouwing van het Rijksmuseum, dat in april volgend jaar voor publiek opengaat, duurt al negen jaar.

De adviezen van BMA zijn nog niet openbaar. De monumentenexperts van BMA hebben volgens bestuurder Egbert de Vries van stadsdeel Zuid de negatieve adviezen nooit aangepast.

Het Cuypersgenootschap nam in een vroeg stadium via een vertrouwelijk verslag kennis van wat er op stapel stond, en ontketende verzet. De verbouwing ging uit van een ontwerp van de Franse architect Wilmotte, bekend van een vergelijkbare aanpak in Musée d'Orsay in Parijs.

In een brief van 2 augustus 2011 noemt het Cuypersgenootschap het wegwerken van 'schoon metselwerk in drie kleuren' een fysieke aantasting van het monument.

Ludy Giebels, voorzitter van de werkgroep Amsterdam van de stichting Cuypersgenootschap, dreigde met een rechtszaak. Ook had zij een gesprek met museumdirecteur Wim Pijbes. Die stelde voor een verwijderbare leemstuc te gebruiken. Het compromis volgde op het besluit van stadsdeel Zuid de monumentenvergunning in verband met het bezwaar tijdelijk in te trekken.

Lees vandaag meer in Het Parool.