Kunst & Media Bewaar

Hedy d'Ancona krijgt Zilveren Medaille Amsterdam

Hedy d'Ancona © anp
Hedy d'Ancona © anp © UNKNOWN

PvdA-politica Hedy d'Ancona heeft vanavond de Zilveren Medaille van Amsterdam ontvangen. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Zij kreeg de hoge onderscheiding van de stad bij haar afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

De Zilveren Medaille wordt sporadisch uitgereikt aan personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Amsterdam. Onder de leiding van oud-minister D'Ancona heeft het AFK volgens de gemeente een geslaagde doorstart gemaakt na een grote reorganisatie en is weer een krachtig fonds geworden.

Amsterdam reikte recent ook Zilveren Medailles uit aan oud-hoofdcommissaris Bernard Welten, vertrekkend directeur Cor Schlösser van poppodium De Melkweg en de inmiddels overleden schrijver Harry Mulisch.

Er is maar één hogere onderscheiding die in Amsterdam kan worden uitgereikt, namelijk een Gouden Medaille. Deze wordt doorgaans gegeven aan burgemeesters die afscheid nemen. Ook kunstmecenas Joop van den Ende kreeg onlangs een Gouden Medaille van de stad.