Amsterdam Bewaar

Renovatie oude deel Stedelijk bijna klaar

Architect Mels Crouwel in het gerenoveerde deel van het Stedelijk Museum. Foto ANP
Architect Mels Crouwel in het gerenoveerde deel van het Stedelijk Museum. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Zoveel mogelijk vasthouden aan de oorspronkelijke stijl van het pand, met waar nodig enkele kleine wijzigingen. Dat was de gedachtegang bij de renovatie van het oude gebouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Dat project is nu zo goed als klaar, vertelde architect Mels Crouwel woensdag.

''Voor ons was de grootste uitdaging eigenlijk om het voor iedereen bekende oude Stedelijk terug te krijgen, maar wel met subtiele verschillen'', aldus Crouwel. ''Het gebouw is helemaal nieuw, maar we hebben toch geprobeerd te bereiken dat iedereen zegt: ja, dat is het oude Stedelijk.''

Her en der zijn tussenvloeren en kabinetten die in de loop der tijd waren toegevoegd, verwijderd. Oude bogen en de mozaïekvloer bij de entree zijn gerestaureerd. Ook de twee permanente kunstwerken van Karel Appel hebben een opknapbeurt gekregen: de muurschildering in het voormalige restaurant en de zogeheten Appel Bar.

De doorgangen tussen de zalen waren de afgelopen jaren veranderd en weken daardoor soms flink van elkaar af. In het gerestaureerde gebouw zijn ze veel meer op elkaar afgestemd. Zaken als leidingen, stopcontacten en beveiligingscamera's zijn zo veel mogelijk weggewerkt, zodat ze niet de aandacht van de kunst afleiden.

Het Stedelijk staat sinds 2003 in de steigers wegens een grootscheepse renovatie en verbouwing. Niet alleen werd het uit 1895 stammende oorspronkelijke gebouw gerenoveerd, er werd ook een nieuwe vleugel gebouwd.

In afwachting van de voltooiing van het nieuwe gedeelte gaat het oude pand op 28 augustus tijdelijk weer open voor het publiek. Onder de noemer The Temporary Stedelijk zijn er tot begin januari tentoonstellingen, evenementen en educatieve activiteiten.

Een van de belangrijkste tentoonstellingen is Taking Place. Daarbij moeten werken van hedendaagse kunstenaars de aandacht vestigen op het gebouw. Ook is er een expositie van kunstwerken over geschiedenis en nationale identiteit.