Amsterdam Bewaar

De vloer van Cuypers is terug in Rijks

De opnieuw aangelegde terrazzovloer van het Rijksmuseum, daterend uit 1885, in 1920 onder het linoleum verstopt. © ANP
De opnieuw aangelegde terrazzovloer van het Rijksmuseum, daterend uit 1885, in 1920 onder het linoleum verstopt. © ANP © ANP

De verbouwing van het Rijksmuseum gaat zijn laatste jaar in. Vandaag werd een belangrijke stap gemaakt: de reconstructie van de terrazzovloer in de Voorhal, ontworpen door architect Pierre Cuypers, is klaar.

Het Rijksmuseum heropent in 2013.  Langzaam maar zeker wordt het gebouw weer zichtbaar. Na de reconstructie van de decoraties op de wanden en het plafond is nu de gehele Voorhal gerestaureeerd. Pronkstuk is de terrazzovloer, die sinds 1920 was afgedekt. De vloer werd, na archiefonderoek en studie van oud beeldmateriaal, precies zo gemaakt zoals architect Cuypers dat in zijn plannen bedoelde.

Tijdens de opening van het museum in 1885 was er kritiek op de hal, en vooral op de decoraties. De vloer werd in 1920 onder linoleum verstopt en aan het einde van de eeuw  gesloopt.

Het oorspronkelijke mozaïek uit 1885 werd aangelegd door Italiaanse specialisten. Ook de nieuwe mozaïeken komen uit Italië. De Amsterdamse firma Candido, die de terrazzo legde, heeft assistentie ingehuurd uit Spilimbergo, boven Venetië. Daar werden de steentjes voor Amsterdam op maat gemaakt.