Amsterdam Bewaar

Van Gogh Museum toont nieuwe aanwinst

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft donderdag zijn nieuwste aanwinst gepresenteerd: het schilderij Vrouw op de Champs-Elysées bij nacht van de Franse kunstenaar Louis Anquetin (ca. 1891), dat onlangs is aangekocht.

Het doek toont een uitbundig geklede vrouw die in haar eentje flaneert in de gloed van straatverlichting. Volgens kenners past dit schilderij in een serie waarin Anquetin (1861-1932) lesbische relaties in het nachtelijke Parijs verbeeldde.

Het museum wil met dit werk de bezoeker kennis laten maken met deze veelal onbekende kant van het Parijse nachtleven om meer zicht te geven in de leefwereld van Van Gogh. Rond de aanwinst is een kleine presentatie ingericht met acht werken, van onder anderen Henri de Toulouse-Lautrec.

Anquetin was eind 19e eeuw heel bekend en een van de voorlopers van het postimpressionisme. Zijn invloed op tijdgenoten en volgende generaties was groot. Hij behoorde tot een kunstenaarsgroep waartoe ook Van Gogh, Paul Gauguin en George Surat behoorden.  (ANP)