Kunst & Media Bewaar

'Kunstenaars zijn verslaafd aan subsidies'

Culturele instellingen zouden zelf meer moeten verdienen en daardoor minder afhankelijk moeten worden van subsidies. Foto Thinkstock
Culturele instellingen zouden zelf meer moeten verdienen en daardoor minder afhankelijk moeten worden van subsidies. Foto Thinkstock © UNKNOWN

Het Nederlandse subsidiestelsel voor de kunst is bureaucratisch en ineffectief. Een subsidiestelsel zoals in Engeland, waarbij culturele instellingen evenveel subsidie krijgen als zij zelf aan inkomsten binnenhalen, zou veel doeltreffender kunnen werken.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar kunstsubsidies in Europese landen door de Universiteit van Antwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat verschillende Nederlandse culturele instellingen de afgelopen jaren weliswaar meer subsidies zijn gaan ontvangen, maar de eigen inkomsten zijn in dezelfde periode minder dan gemiddeld zijn gestegen.

'Subsidie verslaafd'
Het aantal subsidieverzoeken is in twintig jaar maar liefst verviervoudigd en het aantal gesubsidieerde instellingen in de kunstsector in tien jaar is verdubbeld. Volgens Pim van Klink, een van de onderzoekers, kweekt het Nederlandse stelsel 'aan subsidie verslaafde instellingen'.

Volgens Van Klink moet Nederland maar eens naar het Britse subsidiemodel kijken. Daar krijgen de culturele instellingen een hoger percentage aan eigen inkomsten door de regering opgelegd. De instellingen produceren daardoor meer voorstellingen en trekken daardoor ook nog eens meer publiek.