ZWOLLE - In Museum de Fundatie in Zwolle is een tot nu toe onbekend schilderij van Vincent van Gogh ontdekt. Het gaat om het doek De molen 'Le blute-fin' uit 1886, maakte het museum woensdag bekend. Het Van Gogh Museum in Amsterdam bevestigt na grondig onderzoek ''onomstotelijk'' dat het schilderij toe te schrijven is aan Vincent van Gogh.

Het doek is verworven door Dirk Hannema (1895-1984), kunstverzamelaar, oud-directeur van het Rotterdamse Museum Boymans en grondlegger van Museum de Fundatie. Hij kocht het molengezicht in 1975 bij een kunsthandel in Parijs. Hannema stelde meteen vast dat het een schilderij van Van Gogh betrof, maar door zijn twijfelachtige reputatie op het gebied van toeschrijvingen kreeg dit werk geen enkele aandacht. Zo schreef hij schilderijen toe aan Vermeer, terwijl het om vervalsingen bleek te gaan. Ongeveer 35 jaar na zijn aankoop heeft Hannema alsnog gelijk gekregen.

Op het doek, 55 bij 38 centimeter groot, heeft Van Gogh de Parijse molen de Blute-fin afgebeeld. De voorstelling is vrijwel identiek aan die van een schetsboekblad, een grote tekening en een verloren gegaan schilderij van de kunstschilder. (ANP)