Kunst & Media Bewaar

Rijksmuseum is voor even het 'Brijksmuseum'

Het museum stelt het breiwerk centraal ter gelegenheid van de tentoonstelling rond Hendrick Avercamp, een zeventiende-eeuwse schilder die vooral bekend is om zijn Hollandse winterlandschappen.
Het museum stelt het breiwerk centraal ter gelegenheid van de tentoonstelling rond Hendrick Avercamp, een zeventiende-eeuwse schilder die vooral bekend is om zijn Hollandse winterlandschappen. © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum in Amsterdam is zaterdag voor enkele uren omgedoopt tot 'Brijksmuseum'. Ongeveer 140 breiers, breifans en breifanaten zijn afgekomen op de speciale breimiddag die het museum in het Ateliergebouw organiseerde.

Het museum stelde het handwerk voor een keer centraal ter gelegenheid van een tentoonstelling rond Hendrick Avercamp, een zeventiende-eeuwse schilder die vooral bekend is om zijn Hollandse winterlandschappen. Ook veel mensen met gebreide mutsen en truien zijn op zijn doeken te zien.

Voor de breiers stelde de bekende Britse breister Sally Pointer speciaal een patroon beschikbaar dat is gebaseerd op één van de zeventiende-eeuwse mutsen uit de kostuumcollectie van het museum. Ook gaven verschillende conservatoren een lezing tijdens het breien, onder andere over kleding op het ijs in de tijd van Avercamp en over de herkomst van de eeuwenoude mutsen uit Spitsbergen.

Breien is het Rijks al langer niet vreemd. Zo is in de collectie van alles te vinden dat met breinaalden is vervaardigd, waaronder enkele mutsen van walvisvaarders die gevonden zijn in het walvisdorp Smeerenburg in het Noordpoolgebied. Op veel schilderijen van de Haagse school, een kunstbeweging uit het einde van de negentiende eeuw, zijn bovendien breiende meisjes te zien. (ANP)

www.rijksmuseum.nl