AMSTERDAM - Dichter en emeritus-predikant Jaap Zijlstra krijgt de Dr. C. Rijnsdorp Prijs voor literatuur. Zijlstra ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Dat heeft de gelijknamige stichting donderdag bekendgemaakt.

De Dr. C. Rijnsdorp Prijs is een prijs voor literatuur, muziek of beeldende kunst geïnspireerd op de christelijke traditie.

Zijlstra (1933) kreeg landelijke bekendheid toen hij in 1985 vanaf de preekstoel bekendmaakte dat hij homoseksueel was. Binnen de protestante kerk was hij de eerste predikant die uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Psalmenprijs
Zijlstra schreef twintig dichtbundels, een roman, twee novellen en liederen voor het Liedboek voor de kerken. Ook schreef hij een cantate en thematische bloemlezingen. In Amsterdam zette hij zich in voor het homopastoraat. Eind december 2008 preekte Zijlstra voor het laatst.

De dichter mocht eerder al de prijs voor de Vlaamse poëziedagen en de Psalmenprijs in ontvangst nemen. In 2009 werd hij genomineerd voor de Jos Brinkprijs voor homo-emancipatie.

Zijlstra ontvangt de literatuurprijs op 4 maart in de Doopsgezinde Kerk aan de Singel in Amsterdam. (ANP)