Amsterdam Bewaar

Browser doorzoekt 40 jaar beelden Pinkpop

Publiek bij de mainstage voorafgaand aan het optreden van Franz Ferdinand maandag op Pinkpop 2009 in Landgraaf. Foto ANP
Publiek bij de mainstage voorafgaand aan het optreden van Franz Ferdinand maandag op Pinkpop 2009 in Landgraaf. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Veertig jaar video-opnames van Pinkpop-concerten zijn vanaf donderdag doorzoekbaar op internet. Revolutionaire Nederlandse software maakt het mogelijk met een speciale browser videofragmenten uit de optredens op te zoeken.

Tien jaar lang werkten onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam en Twente aan de beeldherkenningssoftware. Op de website Hollandsglorieoppinkpop.nl laten zij het grote publiek voor het eerst zien hoe de software bijvoorbeeld een drummer of een gitarist vindt in de honderden uren video.

De Mediamill, zoals de onderzoekers hun zoeksoftware noemen, is gebaseerd op kunstmatige intelligentie, zegt Cees Snoek van de UvA.

Hoewel er een decennium aan is gewerkt, staat de technologie nog in de kinderschoenen. ''Ons zoekalgoritme kan nu zelfstandig ongeveer vijfhonderd onderwerpen detecteren in videobeelden. Dat is nog weinig, we moeten naar twintigduizend toe.'' In de Pinkpopbeelden zoekt de software overigens maar naar twaalf onderwerpen.

De zoektechnologie maakt steeds minder fouten, zegt Bauke Freiburg van het Amsterdamse bedrijf Video Dock, dat in opdracht van de UvA de browser ontwierp. ''Het begint nu ergens op te lijken, we kunnen nu echt wat laten zien.'' Het publiek kan meehelpen fouten op te sporen.

De zoeksoftware vist zelfstandig beelden uit de video's, uiteenlopend van een huis of een boot tot sneeuw en een politieagent. In een tijdlijn onderin het browserbeeld is tot op de seconde nauwkeurig te zien welke onderwerpen in de afgespeelde video zijn aangetroffen.

''Gezichtsherkenning gaat nog niet,'' zegt Snoek. ''De technologie kan wel een man van een vrouw onderscheiden, maar nog niet herkennen wie dat is. Het duurt nog minstens vijf jaar voor dat zo ver is.''¿ (MARC¿LAAN)

Website Hollandse glorie op Pinkpop