Amsterdam Bewaar

CDA wil geen graffitiworkshop in OBA

Een 'graffiti-artiest' komt kinderen van acht tot twaalf jaar leren hoe ze een graffititekening moeten ontwerpen. Foto ANP
Een 'graffiti-artiest' komt kinderen van acht tot twaalf jaar leren hoe ze een graffititekening moeten ontwerpen. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) organiseert tussen 6 en 13 augustus een nu al omstreden graffitiworkshop. Een 'graffiti-artiest' komt kinderen van acht tot twaalf jaar leren hoe ze een graffititekening moeten ontwerpen.

De cursus, één van de vele activiteiten, waaronder bij voorbeeld ook een workshop internetbankieren, stuit op grote bezwaren van de CDA-gemeenteraadsfractie. Fractieleider Maurice Limmen zal vragen stellen aan de gemeenteraad; hij wijst erop dat graffiti onder vernieling valt en strafbaar is. Hij is van mening dat de bibliotheek, gefinancierd met overheidsgeld, jongeren opleidt tot graffitispuiters.

In december stelde de gemeenteraad zich nog unaniem achter de motie-Limmen, waarin werd afgesproken dat graffiti op de muren steeds zo snel mogelijk verwijderd moet worden en dat de kosten daarvan voor rekening van de stadsdelen komen.

Limmen stelt dat als jonge kinderen wordt geleerd graffiti te ontwerpen, de stap naar het maken van graffiti op straat voor de hand ligt. Hij vraagt het college hoe de gemeente gaat voorkomen dat de lessen in de bibliotheek niet tot ellende op straat leidt.

En, zegt Limmen: "Bent u het met de CDA-fractie eens dat jonge kinderen niet met gemeenschapsgeld moet worden bijgebracht dat graffiti kunst is, als tegelijkertijd gemeenschapsgeld wordt uitgegeven om die graffiti weer uit de openbare ruimte te verwijderen?" Verder stelt de CDA'er dat als een gerenommeerde instelling als de bibliotheek zo'n graffitiworkshop organiseert, daarvan de suggestie uitgaat dat de gemeente graffiti goedkeurt.

Volgens Limmen zijn er genoeg andere manieren om jonge kinderen creatief bezig te houden. Hij zou graag zien dat de OBA-cursussen worden afgelast. (TON DAMEN)