AMSTERDAM - Het hoofdgebouw van het Rijksmuseum gaat weer even open. Tussen 19 juli en 31 augustus kan het publiek in de weekeinden de verloren gewaande decoraties bekijken die de laatste vier jaar zijn gerestaureerd. De tijdelijke heropening past in de strategie van de vorige week aangetreden directeur Wim Pijbes, die het als zijn belangrijkste opdracht beschouwt 'de urgentie' van het Rijksmuseum weer hoog op de agenda te krijgen.

Het museum is wegens een verbouwing sinds 2003 gesloten. Door problemen met de aanbesteding - de offerte van bouwbedrijf BAM overschreed het budget van het rijk met 88 miljoen euro - zal het Rijks niet eerder dan in 2013 worden heropend.

Pijbes: ''Er wordt nu veel gepraat over tijdelijke oplossingen, maar het gaat eigenlijk om één ding: het museum moet zo snel mogelijk klaar en open zijn. Daar moet alle energie op gericht zijn.'' De directeur noemt de sluiting van tien jaar rampzalig. ''Een hele generatie schoolkinderen loopt nu niet de trappen van het Rijksmuseum op. Zij missen dat gevoel, die sensatie: first contact.'' Pijbes heeft ook ideeën voor de directe omgeving van het Rijks. Die plannen - ''Ik ben hier net begonnen en ik sta mezelf toe zonder ballast hardop te dromen.'' - betreffen ook de veelbesproken onderdoorgang met de fietstunnel, die van het stadsdeel Oud-Zuid bestemd moet blijven voor voetgangers én fietsers.

In Pijbes' ideaalbeeld wordt het Rijksmuseum 'de toegangspoort' tot het Museumplein en Oud-Zuid. Die poort, waarvan fietsers alleen tussen zes uur 's avonds en negen uur 's ochtends gebruik kunnen maken, moet worden geaccentueerd met twee pleinen: één aan de kant van de Stadhouderskade en één aan de achterkant van het museum, aan het Museumplein. Ook de tuin van het museum moet 'opener' worden.

''De Noord/Zuidlijn krijgt een halte bij de Vijzelgracht. Daarmee krijg je een andere verkeersstroom deze kant op. Dat is beter te faciliteren als het Museumplein wordt opengetrokken.'' Pijbes kent de gevoeligheden rondom dit onderwerp. Hij benadrukt dat zijn visie is gericht op de werkelijkheid van 2013 en niet op die van 2003. ''De wereld verandert. Als je alleen vasthoudt en achterom kijkt, sta je in feite stil.'' (RONALD OCKHUYSEN)