Amsterdam Bewaar

Verzorger Anne Frankboom voorlopig uit geldzorgen

De stichting Support Anne Frank Tree heeft genoeg geld verzameld om de boom de komende jaren te kunnen blijven verzorgen. AP/Peter Dejong
De stichting Support Anne Frank Tree heeft genoeg geld verzameld om de boom de komende jaren te kunnen blijven verzorgen. AP/Peter Dejong © UNKNOWN

AMSTERDAM - De stichting Support Anne Frank Tree, verantwoordelijk voor het verzorgen van de Anne Frankboom, heeft genoeg geld verzameld om de boom de komende jaren te kunnen blijven verzorgen. Ook kan de stichting haar rekeningen afbetalen. Dit zei penningmeester Karel Bowles vrijdag.

In mei organiseerde de stichting nog een benefietavond, omdat ze rekeningen moest betalen van ongeveer 20.000 euro voor werkzaamheden aan de boom. Tijdens die avond haalde de stichting de helft van dat bedrag binnen, maar inmiddels hebben donateurs de rest van het benodigde bedrag gefinancierd.

De komende jaren heeft de stichting jaarlijks tussen de 5000 en 10.000 euro nodig om het onderhoud aan de boom te kunnen betalen. Voor de middellange termijn is dat bedrag gedekt, aldus Bowles. De geldzorgen zijn onder meer opgelost dankzij een grote donatie van 35.000 euro. De donateur van dat bedrag is onbekend.

Stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de boom eind vorig jaar laten kappen omdat die is aangetast door een agressieve zwam. Na veel protest en tussenkomst van de rechter mocht de boom blijven staan. De boom wordt sinds dit voorjaar ondersteund door een stalen constructie. (ANP)