Kunst & Media Bewaar

Afbouw Stedelijk miljoenen duurder

Afbouw Stedelijk miljoenen duurder
© ANP

AMSTERDAM - De kosten voor het afbouwen van het Stedelijk Museum in Amsterdam vallen minimaal 4,5 miljoen euro duurder uit als de gemeente met bouwbedrijf VolkerWessels in zee gaat.

Het was al bekend dat VolkerWessels bereid was de bouw over te nemen na het faillissement van aannemer Midreth, alleen nog niet voor welke prijs. Het bouwbedrijf berekent enkele miljoenen extra omdat het alle risico's overneemt van het bouwproject. Ook zijn er onder meer opstartkosten verbonden aan de overname. De gemeenteraad bespreekt de kwestie woensdag en neemt op korte termijn een besluit.

De totale kosten door het faillissement zullen nog aanzienlijk hoger uitvallen, onder andere vanwege proceskosten. Om hoeveel geld het precies gaat, kon de woordvoerder niet zeggen. Sinds het faillissement begin februari ligt het werk stil.

Naast overname van het project door VolkerWessels, liggen er nog twee andere scenario's op tafel: het werk opnieuw Europees aanbesteden of in eigen regie afmaken. Het college geeft de voorkeur aan VolkerWessels, omdat die direct aan de slag kan gaan en alle risico's overneemt.

Het Stedelijk Museum is sinds 2004 gesloten. Vorige week opende het museum in de gerenoveerde oudbouw voor de tweede keer een tijdelijke expositie. (ANP)